Uz projekt Holistic bolja zaštita od požara

0
Foto: Dalmacija News

10 tablet računala i zapovjedno vatrogasno vozilo sa svom pripadajućom opremom, financiranih iz projekta Holistic-holistički model integralne zaštite od  šumskih požara, Splitsko – dalmatinska županija predala je Vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije na korištenje.

Splitsko-dalmatinska županija je vodeći partner projekta Holistic čija je ukupna vrijednost 9,4 milijuna eura, a u projektu osim SDŽ kao vodećeg partnera sudjeluje još 19 partnera iz 8 zemalja.

Drago mi je što je Splitsko dalmatinska županija bila nositelj ovog projekta, vrijednog 72 milijuna kuna. Ukupno smo realizirali 7.5 milijuna kuna za raznu opremu, uglavnom protupožarnu, što je vrlo važno ako uzmemo u obzir da naši vatrogasci na godišnjoj razini imaju oko 2500 intervencija. Ovo vozilo je najopremljenije u Republici Hrvatskoj i nadamo se da će i druge županije slijediti naš primjer, ulaganja u vatrogasnu opremu. Sa ovom opremom vatrogasna zajednica Splitsko dalmatinske županije, svakako je najopremljenija vatrogasna zajednica u Republici Hrvatskoj. Vrijednost ovog vozila je 1 040 000 kuna, kazao je župan Zlatko Ževrnja.

Zapovjedno vozilo, najsuvremenije u Hrvatskoj, opremljeno je s elektro opremom, signalnim sustavom, bespilotnom letjelicom Plurato Skycam s opremom, meterološkim senzorima, prijenosnim uređajem za mjerenje vlage , Softverom za GIS mapiranje, softverom za detekciju ljudi, poslužiteljskim računalom , LCD- zaslonima, bežičnim 4G LTE Routerom,  sve u vrijednosti  od 1.050,000.00 kn isporučitelja tvrtke Ziegler d.o.o.

Izvršena je i primopredaja suvremenih tableta (10 kom), vrijednosti 110.199.98 kn kojima se mogu mapirati površine  zahvaćene požarom i gledati slike iz drona. .

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, čestitao je županu na realizaciji ovog projekta, čime se još jednom pokazuje da je Splitsko dalmatinska županija najbolja u realizaciji sredstava iz europskih fondova.

Ovo je prva županija koja ima ovakvo vozilo, koje je zapravo stožerno – zapovjedni centar koji se može izdvojiti u bilo koji dio županije, i sa tog mjesta upravljati najsloženijim intervencijama, kazao je Ante Sanader.

Glavni vatrogasni zapovjednik SDŽ Dražen Glavina zahvalio se županu na realizaciji sredstava koja su utrošena u opremanje ovog vozila koje je prijeko potrebno za rad na terenu.