Vandalizam na djelu, išarani Vestibul i Zlatna vrata

0

Vandali u Splitu išarali su Vestibul i Zlatna vrata u Dioklecijanovoj palači.

NAJNOVIJE

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara reagirao je na grafite u povijesnoj jezgri.Prenosimo njegovo priopćenje u cijelosti:

Najoštrije osuđujem kulturocid u povijesnoj jezgri grada! Split ovo nije, a autori ovih škrabotina teško se mogu smatrati Splićanima! Nadam se kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i kazniti krivce koji su bezumnim činom nanijeli štetu našoj neprocjenjivoj baštini! Pozivam neke medije da se odgovorno ponašaju i da naglašenim objavljivanjem ne potiču škrabotine na javnom mjestu kao prihvatljiv izraz komunikacije! Afirmiranjem takvih gesti pojedinaca koji šaraju po gradskim zidovima stvara se klima prihvatljivosti takvog ponašanja, koje, evo u ovom slučaju eskaliraju na apsolutno neprihvatljiv način!

Fotografije su objavljene na FB stranici Dnevna doza splitskog nereda.  Kontaktirali smo i splitsku policiju koja je dobila dojavu i izašla na teren. Također smo kontaktirali i Grad Split, obaviješteni su o svemu, čekamo i njihovu izjavu. Podsjetimo za sve one koji ne znaju, Dioklecijanova palača je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu i pod zaštitom je UNESCO-a. Ove godine upravo ćemo obilježiti 40. obljetnicu te zaštite jer je palača 1979. uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Zlatna vrata grafiti

Dnevna doza splitskog nereda