Vaterpolska Liga prvaka u novoj sezoni s 12 klubova

0
Foto: vk jug

Nakon što je sezona 2019/2020 prekinuta zbog pandemije koronavirusa, vaterpolska Liga prvaka bi se u novoj sezoni trebala igrati s 12 umjesto sa 16 klubova. Jug je siguran sudionik, ali bi splitski Jadran nakon dvije sezone mogao ostati bez elitnog klupskog natjecanja.

O planovima za sezonu 2020/2021 govorio je za talijanski vaterpolski portal waterpolopeople.com direktor Europskog saveza vodenih sportova (LEN) Marco Birri.

Liga prvaka počela bi koncem listopada kvalifikacijama koje bi umjesto tri kruga imale samo jedan. Eliminirane momčadi igrale bi Eurokup. Kroz kvalifikacije će se samo dva kluba probiti u Ligu prvaka. Deset je sudionika, naime, već poznato. Među njima je i dubrovački Jug. To su još Barceloneta, Dinamo Tbilisi, Ferencvaroš, Hannover, Jadran Herceg Novi, Marseille, Olympiakos, Pro Recco i Spandau. Oni imaju zajamčene pozivnice LEN-a.

Iz razgovora s čelnicima ovih klubova proizlazi da nijedan od njih nema namjeru odustati od natjecanja. Hoće li se igrati iza zatvorenih vrata ili pred publikom ne ovisi o nama. To je stvar zemalja u kojima će klubovi domaćini igrati svoje utakmice, rekao je Birri.

Grupna faza Lige prvaka počela bi 11. i 12. studenog. Momčadi bi bile podijeljene u dvije skupine s po 6, umjesto po 8 klubova. Tako bi se igralo 10 umjesto 14 kola. To bi ostavilo više prostora za reprezentativne akcije čiji će kalendar u olimpijskoj godini biti vrlo gust. Završni turnir 8 najboljih momčadi Lige prvaka igrao bi se u Hannoveru u prvom vikendu lipnja 2021.

Prvi krug Eurokupa igrao bi se početkom studenog. Slijedi drugi krug, pa osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale, piše waterpolopeople.com. Očekuje se službena potvrda LEN-a.

Vaterpolsko prvenstvo Hrvatske, podsjetimo, počinje 24. lipnja prvim utakmicama četvrtfinala i prvim utakmicama za 9. mjesto. Uzvrati su 27. lipnja. Polufinalne utakmice su na rasporedu 1., 4. i eventualne majstorice 8. srpnja, a utakmice za plasman od 5. do 8. mjesta 4. i 8. srpnja. U Dubrovniku će se 11. i 12. srpnja odigrati završni turnir Regionalne vaterpolske lige. Polufinalni parovi su Jug AO-Jadran Split i Mladost-Jadran Herceg Novi. utakmice za 5. i za 7. mjesto igrat će se 15. i 22. srpnja. Utakmice za 3. mjesto igrat će se  18., 22. i eventualna majstorica 25. srpnja. Utakmice za prvaka Hrvatske igrat će se 18., 22., 25., te bude li potrebno još 29. srpnja i 1. kolovoza.

Prethodno će se 10. lipnja okupiti hrvatska vaterpolska reprezentacija. U planu je prijateljska utakmica s Crnom Gorom u Dubrovniku 13. lipnja. Od tog datuma, naime, u Hrvatskoj će biti dozvoljena i natjecanja u zatvorenim objektima, dakako bez gledatelja.