Vatrogasci, čestitamo! Dan je svetog Florijana i Dan vatrogastva u Hrvatskoj

0
Foto: hvz.hr

Dan vatrogastva u Hrvatskoj se obilježava 4. svibnja na dan svetog Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca, čime započinju preventivno promidžbene manifestacije u sklopu obilježavanja svibnja kao Mjeseca zaštite od požara.

Ni ove godine neće biti tradicionalnog obilježavanja Dana vatrogastva, s obzirom na situaciju oko pandemije bolesti COVID 19. Obilježavanje Dana vatrogastva će se diljem Hrvatske obilježiti na način prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Svaka vatrogasna organizacija će obilježavanje započeti u 8,30 sati paljenjem svijeća za sve poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje, a u trajanju od jedne minute oglasit će se sirene vatrogasnih vozila ispred vatrogasnih domova diljem domovine.

Tako će se u sjedištima županija održati i mimohodi vatrogasnih vozila, nastupi puhačkih orkestara, svete mise s osvrtom na dan koji se obilježava, a u svrhu odavanja počasti svim vatrogaskinjama i vatrogascima za požrtvovan i nesebičan rad i trud te kao odraz zajedništva vatrogasaca Republike Hrvatske.

Proslava Dana vatrogastva u Zagrebu počinje u 8,30 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata i na grob počasnog predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Teodora Frickog. U 9:30 sati slijedi svečano polaganje vijenca ispred spomenika ocu hrvatskog vatrogastava Gjuri Stjepanu Deželiću u Zagrebu, a svečana misa u kapelici Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj biti će održana u 11 sati.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković donio je povodom Dana vatrogastva odluke o priznanju vatrogasnim dužnosnicima u mandatnom razdoblju 2017.-2021. te o davanju medalja vatrogascima za požrtvovnost i pomoć na sanaciji posljedica potresa.