Vatrogasci odradili 564 intervencije na potresom pogođenom području

0
Foto: hvz.hr

Vatrogasne snage su tijekom 9. siječnja 2021. godine na području Sisačko-moslavačke županije nastavile s aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Ukupno je angažirano 577 vatrogasaca sa 147 vatrogasnih vozila, koji su odradili 564 vatrogasne intervencije.

U Vatrogasnoj operativnoj zoni Glina angažirane su snage s područja VZŽ Karlovačke, Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske te Državne intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Šibenik i Split. Na području djeluje ukupno 233 vatrogasaca s 57 vatrogasnih vozila; evidentirane su 172 intervencije.

Na području VOZ Sisak evidentirane su 202 intervencije.

Među intervencijama koje su odradili vatrogasci, svakako se ističu predradnje za sigurno uklanjanje tornja-zvonika katedrale u Sisku, gdje sudjeluju vatrogasci iz JVP Sisak i JVP Zagreb. Zajedno sa HEP-om i HGSS-om odrađene su radnje za sanaciju trafo-stanice u Petrinji.

Zanimljivo je da je JVP Grada Zagreba samo u prvih 8 dana 2021. godine zabilježio preko 1000 intervencija.

Danas je u Petrinji organizirana smotra vatrogasaca na kojoj je upriličeno dodjeljivanje  priznanja za najpothvat u vatrogastvu za 2019. godinu.

Naime, u listopadu 2019. godine JVP Mali Lošinj je sudjelovao na zahtjevnoj intervenciji spašavanja života šesnaestogodišnjaka koji je na otoku Cresu ostao zarobljen u špilji dugačkoj 50 m koja ponire u dubinu. Na intervenciji su sudjelovala tri vatrogasca: Saša Mandić, Branko Vojniković i Darko Badurina. Zahvaljujući iznimnoj sposobnosti i snalažljivosti trojice vatrogasaca na vrlo teškoj i nesvakidašnjoj intervenciji spašen je mladi život i izbjegnuta tragedija. Vatrogasci su još jednom takvim činom pokazali kako su spremni u opasnost dovesti i vlastiti život kako bi pomogli potrebitima. Za ovakav pothvat nominirani su i za Ponos Hrvatske.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nakon obavljene smotre vatrogasaca uručio je vatrogascu Saši Mandiću i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Malog Lošinja priznanje za najpothvat u vatrogastvu u 2019. godini.
– Ponosan sam što imamo ovako hrabre i požrtvovne vatrogasce. Svi smo mi jedno, a jedan od nas je spasio, na ovoj izrazito teškoj intervenciji, jedan mladi život. Hvala Vam od srca na svemu što činite – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Priznanje je primio vatrogasac Saša Mandić zahvalan što je nagradu mogao  primiti među svojim kolegama na terenu. – Sretan sam što sam ovdje s vama, i ponosan sam što ste moja braća – rekao je Saša Mandić te je nakon primanja priznanja otišao na nove zadatke u svoj Mali Lošinj.