Veličanstveni Verdijev Requiem u HNK uoči Svih Svetih

0
Foto: PR

Uoči blagdana Svih Svetih, Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest veličanstveni Requiem Giuseppea Verdija, jedno od najemotivnijih i najdramatičnijih djela sakralne glazbe. Izvedbom na velikoj sceni splitskog kazališta u utorak 31. listopada s početkom u 20 sati ravnat će maestro Ivo Lipanović, a kao solisti nastupit će sopranistica Daniella Schillaci, mezzosopranistica Terezija Kusanović, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Čikeš.

Giuseppe Verdi, jedinstveni operni autor, po mnogima jedini pravi vladar tog glazbeno-scenskog žanra, u zrelom se razdoblju svog umjetničkog stvaranja prihvatio skladanja mise za mrtve posvećene uspomeni na Alessandra Manzonija, najznačajnijeg talijanskog književnika 19. stoljeća, kojega je Verdi uzdizao do razine nedostižnog uzora u kojega bi se trebali ugledati svi istinski umjetnici: podjednako pjesnici, slikari kao i skladatelji. Djelo je, pod ravnanjem samog Verdija, praizvedeno u Milanu 1874.na godišnjicu Manzonijeve smrti. Polučivši na praizvedbi golem uspjeh, nove izvedbe su slijedile jedna za drugom, a djelo je do današnjih dana jedna od najizvođenijih skladbi svog žanra.

Requiem, kakvog ga je Verdi zamislio, neobično je aktualan, to je glazbeni oris njegovih promišljanja o religiji i životu u kojem se ogleda sva pluralnost skladateljeve glazbene izražajnosti u odnosu na zadani tekst, te, posljedično, i središnja ideja njegova umjetničkog htijenja. S jedne strane postavio je masu, kolektiv zbora, a s druge pojedince-soliste, četiri individue koje, svaka na sebi svojstven način, preispituju smisao egzistencije, pitanje sudbine, Boga, “konačnost“ smrti, ali i vjeru u onozemaljski život, u ono “nešto“ za što postoji vječna sumnja ali i nada da ipak jest. Dirljivom dramatikom i uzvišenom lirikom, Verdi je tonski uobličio sav taj spektar promišljanja i metamorfnih duhovno-afektivnih stanja, spremno iščekujući svoju Parku i neizbježni susret sa smrću. Jer, smrt je datost, a Requiem je duhovna drama Verdija, duhovna drama čovjeka suočenog sa zadanošću smrti. Requiem je krik vjernika, bolni i skrušeni razgovor s Bogom kojemu se obraća čovjek jezikom svog živog južnjačkog srca, koje u nadzemaljsku mistiku unosi svu originalnost snažnih osjećaja.

Kao takav, Verdijeva je misa za mrtve čest izbor za programe prigodnih koncerata, kakav je i predstojeći uoči blagdana Svih Svetih u splitskom kazalištu.