Velika Britanija napušta Europsku uniju

0
Foto: Wikipedia

Velika Britanija nakon 42 godine odlučila je napustiti Europsku uniju, javlja BBC na temelju dosad pristiglih rezultata povijesnog referenduma o budućnosti Velike Britanije u Europskoj uniji.

Prema privremenim podacima, za Brexit odnosno izlazak iz Unije glasovalo je 51,8 posto birača a za ostanak 48,2 posto.

Prvi službeni rezultati britanskog referenduma najavljeni su za 10 sati u Manchesteru te se napeto očekuju u Britaniji i cijeloj Europi. U 8 sati bit će organizirana hitna telekonferencija šefova parlamenata država članica EU zbog odluke o Brexitu.

Čelnik britanske eurofobne stranke Nigel Farage održao je pobjednički govor i rekao da počinje sanjati neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo. Duh euroskepticizma pušten je iz boce, učinili smo to bez ispaljenog metka, ne samo za nas nego za cijelu Europi, nadam se da će ovo vratiti Europu suverenih nacija.

Zbog vjerojatnog Brexita, jedan od čelnika sjevernoirske vlade pozvao je na referendum o ujedinjenju Sjeverne Irske s Republikom Irskom a Škotska nacionalna stranka koja se zalaže za škotsku neovisnost i ostanak u Uniji, najavila je snažnu reakciju Škotske na ovakav ishod referenduma.

Lider ekstremnih desničara u Nizozemskoj pozvao je na raspisivanje referenduma o izlasku Nizozemske iz EU.

Nakon što je postalo izvjesno da bi Britanija mogla izaći iz EU, na burzama diljem svijeta nastala je panika, posebno na deviznim tržištima. Vrijednost britanske funte u odnosu na američki dolar drastično je pala i sada je na razini koja nije viđena od 1985 godine. Bank of Englad tijekom jutra planira intervenirati na tržištu u pokušaju da zaštiti funtu.

Slavni BBC-ev vanjskopolitički novinar John Simpson na Twiteru je objavio da je Brexit najveća promjena na svijetu od pada Sovjetskog Saveza te da cijeli svijet ulazi u period velike nesigurnosti.