Velika promjena vremena, DHMZ izdao upozorenje

0
Foto: pixabay.com

Hrvatsku će danas zahvatiti velika promjena vremena, DHMZ je izdao upozorenje, a HAK je objavio posebnu prometnu prognozu.

DHMZ javlja kako tijekom srijede i četvrtka lokalno može pasti i više od 80 litara kiše po četvornom metru, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Pritom postoji opasnost od lokalnog poplavljivanja i pojave bujičnih poplava, osobito u urbanim sredinama. Povremene će kiše biti u središnjim i istočnim krajevima, no ne očekuju se količine kao na Jadranu. Osim oborine, pažnju treba usmjeriti i na vjetar jer će tijekom srijede na Jadranu puhati umjereno i jako jugo koje će u noći okrenuti najprije na sjeverozapadnjak, a zatim i buru. Podno Velebita bit će olujnih udara bure pa su izgledne poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu. Poteškoće, iako manje, moguće su i u unutrašnjosti gdje će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, posebice u zapadnim krajevima, slijedi razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra.

Meteoalarm je za sutra za područje cijele Hrvatske, osim krajnjeg istoka zemlje, izdao upozorenja.

HAK je objavio prometnu prognozu za danas uz napomenu da će se voziti po mokrim i skliskim kolnicima. “Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Zbog jakog vjetra moguća su ograničenja i promjene u cestovnom i pomorskom prometu”, stoji na stranicama HAK-a.