Vikend rekorder napuhao 3,4 promila alkohola u krvi

0
Foto: policija.gov.hr

Pojačane aktivnosti tijekom vikenda bile su usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja kao što su: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela i prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 11. 6. do 13. 6. 2021. godine, utvrdili su ukupno 4.327 prekršaja od čega izdvajamo:
– 376 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,4 g/kg izmjerena je kod počinitelja na području PU požeško-slavonske;
-1.796 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveće prekoračenje od 231 km/h izmjereno je na području PU vukovarsko – srijemske;
– 584 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;
– 286 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske i to 90 prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 292 prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU zagrebačke, gdje su utvrđena 73 prekršaja, dok je najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen na području PU istarske i to 61 prekršaj.

Detaljnom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i to 97, počinili vozači starosti od 18 do 24 godine, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola bila do 0,5 g/kg, a najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije bila je od 0,51 do 1,00 g/kg.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 19 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 22 teška prekršaja, od kojih najviše:

nedopuštena koncentracija alkohola – 9 prekršaja,
upravljanje prije stjecanja prava – 5 prekršaja,
upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 5 prekršaja,
upravljanje brzinom većom od dozvoljene – 2 prekršaja i
odbijanje utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu – 1 prekršaj.

Iz tog razloga 11 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak gdje je predloženo određivanje maksimalnih kazni.

Od 11. 6. do 13. 6.2021. godine, na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 72 prometne nesreće s nastradalim osobama, u kojima su četiri osobe smrtno stradale, 16 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 81 osoba je lakše ozlijeđena.

Prema statističkim pokazateljima u prvih pet mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradala 91 osoba, što je za 3 osobe ili 3,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u kojem je smrtno stradalo 88 osoba.

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, s poduzimanjem navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Policija ponovno poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.