Vis: Testiranje na hepatitis C

0

Aktivisti Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos planiraju javnozdravstvenu akciju dana 03. srpnja 2018. u Visu od 10:00-13:00.

Cilj  je stanovnicima otoka Visa ponuditi usluge Mobilnog InfoHep Cetra koje se sastoje od testiranja na hepatitis C brzim testovima iz sline, pregleda stupnja oštećenosti jetre uređajem za transientnu elastografiju te savjetovanja. U ovoj javnozdravstvenoj akciji testiranja i pregledi bi se odvijali u suradnji s liječnicima epidemiolozima NZZJZ SDŽ te KBC Split.

Cilj  je promocija dobrovoljnog testiranja na virusne hepatitise i HIV uz podizanje svijesti u zajednici o virusnim hepatitisima kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih osoba.

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu, u kojem liječnici regionalnih Zavoda za javno Zdravstvo pružaju usluge testiranja. Testiranja se provode na virusne hepatitise te HIV s brzim testovima iz sline što znači da korisnici rezultate na obavljene pretrage dobiju za 20 do max. 40 minuta.

Osim savjetovanja i testiranja u vozilu je instaliran i uređaj za transientnu elastografiju kako bi se odmah na terenu mogla izvršiti pretraga stupnja oštećenja jetre te korisnik povezao s lokalnom bolnicom čiji liječnik specijalist tj. kliničar čini dio tima na terenu.