Više od 325 tisuća posjetitelja u Noći muzeja

0
Foto: Hina

Više od 325 tisuća ljudi posjetilo je ovogodišnju Noć muzeja, koja se održala u noći s petka na subotu u više od stotinu gradova diljem Hrvatske, izvijestio je organizator te kulturne manifestacije, Hrvatsko muzejsko društvo.

Riječ je o prvim i neslužbenim rezultatima broja posjetitelja, a potpuno izvješće će se objaviti na stranicama Društva u srijedu, 3. veljače, nakon što se prikupe sve informacije.

Na jedanaestom izdanju Noći muzeja sudjelovalo je 216 institucija, a programi su se održavali na više od 250 lokacija.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena”, koja je bila sagledana kroz funduse ustanova uključenih u manifestaciju.

Noć muzeja se u Zagrebu održavala na pedesetak lokacija, na kojima je zabilježeno više od 140 tisuća posjeta.  Veliko zanimanje Zagrepčana potaknuli su i programi u Državnom arhivu Zagreb, Knjižnici HAZU, Fakultetu elektronike i računarstva i Hrvatskom željezničkom muzeju.

Splitska Noć muzeja imala je više od 42 tisuće posjeta, uz izrazito zanimanje za Umjetničku galeriju i Prirodoslovni muzej Split, Zadar više od 21,4 tisuće, a Rijeka preko 18 tisuća.

Manifestaciju je u Puli obišlo više od 15 tisuća ljudi, a osobit interes je bio za Sveučilišnu knjižnicu Sveučilišta Juraj Dobrila, preko 10 000 posjeta zabilježeno je u Dubrovniku gdje je najviše zanimanja privukao Dom Marina Držića, a više od 8 tisuća Osijek te Vukovar s novootvorenim Muzejem Vučedolske kulture.

Noć muzeja uspješno se održala i na otocima Braču, Hvaru, Krku, Malom Lošinju, Rabu te, prvi put na Murteru u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

Gotovo dvostruku posjećenost od dosadašnje zabilježili su Kaštela, Slatinu, Sinj, Ozalj, Ogulin, Požegu i Valpovo.

Noć muzeja počela je kao mala gradska manifestacija u Zagrebu, s tek nekoliko muzeja sudionika, a rekordni broj posjetitelja imala je u svom devetom izdanju kada ju je obišlo 360 tisuća ljudi. Prošle godine broj posjetitelja je bio nešto veći od 250 tisuća, unatoč izrazito lošim vremenskim prilikama, kiši, snijegu i hladnoći. (Hina)