Visoki upravni sud o bankomatima: Zaštita financijskih interesa pojedinaca nije ispred zaštite kulturnih dobara

0
Foto: dubrovnik.hr

Rješenjem Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 27. rujna ove godine, odbijen je prijedlog za obustavu izvršenja odluke Grada Dubrovnika prema kojoj su svi vlasnici bankomata u povijesnoj jezgri morali ukloniti bankomate koji nisu imali valjano odobrenje.

Na odluku su se žalili vlasnici bankomata, ali ih je odbio je Visoki upravni sud, koji je u odluci pojasnio da zaštita financijskih interesa pojedinaca ne preteže pred svrhom zaštite kulturnih dobara.

Podsjetimo, svi bankomati koji su imali rješenje o uklanjanju, njih ukupno 24, su maknuti iz povijesne jezgre. Vlasnici su postupili sukladno rješenju Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika, a u ukupnoj brojci je i osam uređaja koji su bili postavljeni u izlozima na Stradunu.

Po usvajanju odluke na Gradskom vijeću provedeni su upravni postupci kojima su obuhvaćeni bankomati bez valjanih odobrenja. Po isteku rokova od 30 dana, a ukoliko nisu postupili po rješenju, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika krenulo je s ispisivanjem visokih kazni za prekršitelje.

Od ukupno evidentiranog 41 bankomata njih 15 ima odobrenje Konzervatorskog odjela, dva su ”uvučena” u unutarnji prostor i više im se ne pristupa s ulice, a svi ostali su uklonjeni u periodu od kraja kolovoza do polovice rujna.

Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu, a provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je izvrsne rezultate.