VJEŠTINE UČENIKA PODIGNUTE NA NOVU RAZINU

0

Studeni u znaku brojnih nagrada za Turističko-ugostiteljsku školu Split

Studeni će u kalendaru Turističko-ugostiteljske škole Split ostati upisan kao mjesec u kojem su se nanizala priznanja za rad njihovih učenika i nastavnika i to na domaćoj i međunarodnoj razini.

U glavnom gradu Litve, Vilniusu, od 6. do 11. studenoga održano je međunarodno timsko natjecanje u turističkim i gastronomskim disciplinama u sklopu 36. godišnje skupštine Europskog udruženja škola u hotelijerstvu (AEHT). Na ovom jedinstvenom i cijenjenom europskom natjecanju učenica Turističko-ugostiteljske škole Split Klara Delić pod mentorstvom Mirande Matković osvojila je srebrnu medalju u disciplini „Strateško razmišljanje“ (Strategic thinking).

Novo srebro u školsku vitrinu donijele su učenice Ivona Svaguša, Tereza Šimundić, Antonija Jukić i Ivana Čulić koje su nastupile na Danima slovenskog turizma u Novom Mestu. Uz podršku svojih mentora, Ivana Romca, Tomislava Nađfeja i Andree Bilandžić, učenice su pobrale nagrade za pripremu jela, posluživanje hrane i pića te predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije kroz gastro-eno ponudu destinacije.

 

Angažman Turističko-ugostiteljske škole Split u promociji destinacije prepoznalo je i Ministarstvo turizma i sporta koje im je drugu godinu zaredom dodijelilo nagradu, ovaj put za najbolji projekt u kategoriji „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam“. Riječ je o aplikaciji Keep IT green, koja je rezultat višemjesečnog angažmana 20 maturanata Turističko-ugostiteljske škole i Elektrotehničke škole u Splitu. Uz mentorstvo Andree Bilandžić i Marina Ivandića splitski maturanti stvorili su novi digitalni proizvod koji turistima i građanima grada Splita prezentira bogatu povijest, prirodnu i kulturnu baštinu sportsko-rekreativne sadržaje i znanstvenu vrijednost Park šume Marjan. Ovaj je projekt izvrstan pokazatelj uspješne multisektorske suradnje s ciljem poticanja učeničkih kompetencija, kreativnosti i poduzetničkih inicijativa za budućnost.

S istim ciljem srednjoškolci su nastupili i na devetom izdanju međunarodnog natjecanja konobara, barmena, barista i restorana Grand Gourmet u organizaciji udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a na kojem su učenici dobili priliku za posluživanje jela u realnom ambijentu kuhinje i restorana. Ekipa iz Turističko-ugostiteljske škole Split brzo se snašla u takvim uvjetima i osvojila broncu u timskom natjecanju Chef’s table te niz medalja u pojedinačnim kategorijama. Prvo mjesto u kategoriji „Prepoznavanje alkoholnih pića“ osvojila je Margita Zirojević pod mentorstvom Andre Bana, koji je vodio i učenicu Lorenu Jelović do srebra u kategoriji „Otvaranje i rastakanje pjenušca“. Medalje u pojedinačnim kategorijama pobrali su i Anđela Bulić, Ivan Barčot, Ana Marasović, Petar Hrgović, Antonija Jukić, Ivona Svaguša, Ivana Čulić i Luka Buzov. U velikoj konkurenciji timova u disciplini Chef’s table brončanu medalju osvojili su Anđela Bulić i Ivan Barčot. Mentori u kuharstvu bili su Ivan Romac i Nikolina Nikolla, a u posluživanju Vedran Bauk, Andro Ban i Tomislav Nađfej.

„Veliki je ovo zalog za budućnost Turističko-ugostiteljske škole kao Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split. RCK je mjesto u kojem će se moći osigurati kvaliteta praktične nastave, pojačati suradnja s poslodavcima i visokim učilištima, povećati relevantnost kurikuluma i mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu. Dobivena priznanja i nagrade su dokaz da su se kroz projekt uspostave RCK-a unaprijedile kompetencije i soft skill vještine naših učenika, kao i nastavnika koji na njih prenose nova znanja“, istaknuo je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Ukupna vrijednost projekta uspostave RCK, popularno zvanog FitSplit što je akronim riječi Future in Tourism, iznosi 9.864.689,68 EUR / 74.325.504,37 HRK. Projekt u stopostotnoj vrijednosti financira Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Turističko-ugostiteljske škole Split.