Vlada u četvrtak donosi smjernice za izradu proračuna

0

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala usvojiti smjernice za izradu državnog proračuna za ovu godinu s projekcijama za 2017. i 2018. godinu.

Prema ranijim najavama ministra financija Zdravka Marića, ukupna razina rashoda proračuna za ovu godinu ne bi trebala biti veća od plana za 2015. godinu, koji je bio nešto viši od 120 milijardi kuna, a deficit proračuna trebao bi biti na razini od 3 posto BDP-a.

Ministar financija kazao je kako neki od proračunskih rashoda ove godine rastu automatizmom, poput naših uplata u proračun EU, rashoda za kamate te sredstava za indeksaciju mirovina, što je ukupno oko 2,5 milijarde kuna, i da su za taj iznos nađene uštede kako bi se rashodna strana proračuna zadržala na maksimalnoj razini iz prošle godine.

Na dnevnom je redu i odluka kojom se radi učinkovite provedbe reformskih mjera za unaprjeđenje sustava javne uprave osnivaju Povjerenstvo za modernizaciju sustava javne uprave, Povjerenstvo za razvoj ljudskih potencijala u javnoj upravi i Povjerenstvo za informatizaciju javne uprave.

Vlada će donijeti i odluku o promjeni naziva zagrebačke zračne luke po prvom hrvatskom predsjedniku – “Zračna luka Franjo Tuđman”. (Hina)