Vojna vježba “Velebit 18”: Na “Gakovu” i pričuvnici u akciji

0
Foto: MORH

Drugi je dan najveće vojne vježbe svih postrojbi Hrvatske vojske “Velebit 18” koja se odvija na 11 lokacija diljem Hrvatsdke i traje neprekidno 72 sata. U vježbi uz ostale sudjeluju i pričuvne snage HV-a.

“Pričuva je dala velik doprinos u Domovinskom ratu, a danas nam je vaša pomoć itekako potrebna, pogotovo kada je riječ o pomoći narodu u nevolji”, istaknuo je ministar obrane Damir  Krstičević, poručivši: “Vi ste dio obitelji Hrvatske vojske, Hrvatska vojska i naš narod računa upravo na vas, pripadnike pričuvnih postrojbi”

Na vojnom vježbalištu „Gakovo“ u subotu, 13. listopada 2018., održana je demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga. Vježbovnu skupinu na toj lokaciji čine djelatnici i pričuvnici iz 1. pješačke pukovnije (1. PjP), djelatnici Satnije specijalne vojne policije (SSVP)  i Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD). Uz sudjelovanje na vježbi, pripadnici 1. PjP provode i predmobilizacijsku obuku pričuve. Na vježbi na „Gakovu“ ukupno sudjeluje 197 aktivnih i pričuvnih pripadnika Hrvatske vojske.

Između ostalih, demonstraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop i drugi.

U sklopu demonstracije prikazani su rad na zapovjednom mjestu te detalji vezani uz obuku pričuvnika. Središnji događaj bio je prikaz operacije osiguranja, obrane, blokiranja i neutralizacije diverzantsko-terorističke skupine. Prema scenariju, obavještajni modul uočio je ubačenu terorističku skupinu. O tome je izvijestio Zapovjedništvo snaga “Sjever” smješteno na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju, koje je izdalo zapovijed zapovjedniku 1. PjP da svojom 1. satnijom izolira teroriste, potisne ih i opkoli ih uz pomoć pješačkog naoružanja te oklopnih vozila i onemogući im bijeg. Onesposobljavanje i uhićenje terorista te neutralizaciju minsko-eksplozivnih sredstava izvršili su pripadnici SSVP-a s pridodanim elementima iz Pukovnije vojne policije.  Na poprište događaja transportirani su vlastitim oklopnim vozilima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u akciji su koristili i službene pse.

Nakon demonstracije, ministar Krstičević čestitao je svim sudionicima na postignutim rezultatima i pokazanim sposobnostima, izrazivši pritom posebno zadovoljstvo zbog sudjelovanja pričuvnih snaga u vježbi, kao i njihovog golemog odaziva.