Volontiranje u pošumljavanju opožarenih područja

0
Foto: Pixabay

U okviru projekta „FENIKS“ učenici-volonteri Srednje škole „Braća Radić“ Kaštel Štafilić i volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Split, pošumljavat će područje Zvjezdanog sela na Mosoru, u okolici Splita.

Točnije, radi se o gospodarskoj jedinici Srednja Poljica – odsjeku ukupne površine 10,24 ha koji je opožaren u nekoliko navrata. Na lokalitetu je uglavnom prisutna vegetacija sa grmovima šmrike i drače, uz sporadične grupice pomlatka crnog bora. Predviđeno je pošumljavanje 1 ha sadnjom sadnica crnog i primorskog bora.

Cilj radova je podići borovu kulturu koja će tijekom svoje ophodnje stvarati povoljne ekološko-pedološke prilike i omogućiti povratak autohtone vegetacije. Planirano vrijeme provedbe akcije pošumljavanja je ožujak 2018. godine.

Akcija pošumljavanja označit će ujedno i početak provedbe kampanje za promociju školskog volontiranja, kao primjer u kojem škole, kao obrazovne institucije, mogu promicati, poticati i organizirati volonterski rad.

Kako bi se što bolje pripremili za veliku akciju pošumljavanja, učenici-volonteri SŠ „Braća Radić“ će od studenoga 2017. do provedbe akcije, proći ciklus edukacija koje će pokrivati različite teme iz područja volonterstva, boravka i snalaženja u prirodi te pošumljavanja. Edukacije će provesti predstavnici nositelja projekta Stowarzyszenie B-4, volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Split te stručnjaci iz tvrtke HR Šume d.o.o.

Prvi dio ciklusa edukacija za učenike i zainteresirane roditelje počinje 14. studenoga 2017., a održat će se u učeničkom domu SŠ „Braća Radić“, Kaštel Štafilić.

Stowarzyszenie B-4 (Udruga B-4) iz Splita u lipnju 2017. započela s provedbom projekta financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. pod nazivom – „FENIKS – Program volontiranja za pošumljavanje opožarenih područja“.

Vrijeme provedbe projekta je 15 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 1.013.548,32 HRK (u cijelosti financirane iz Europskoga socijalnog fonda).