Za blagdane adventski vijenac oko fontane na rivi

0

Pomalo zvuči nespojivo – trenutna temperatura u Splitu iznosi 19 stupnjeva celzijeva , a ukrašavanje Grada za blagdansko vrijeme već je počelo. Nastavi li se s ovakvim temperaturnim rekordima , možda ćemo doživjeti Božić na plaži kao u Australiji.

No kako god bilo , kalendar ne zna za klimatske promjene, te će uskoro Grad zasvijetliti, te biti ukrašen kao i prethodnih godina, potvrdio nam je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević:
“Bit će okićeni trgovi, ulice po programu kićenja iluminacijskim elementima, te jelke na trgu  Gaju Bulata ispred HNk, ispred sv.Duje i kod  Prime 3. Kićenje će iznositi prema koncesijskom ugovoru 300 tisuća kuna, a novi elementi će se staviti na pjacu i rivu u vrijednosti od 88 tisuća kuna.”

Nešto staro, nešto novo, a ove godine po prvi put će se na otvorenom paliti adventske svijeće što će zasigurno pružiti poseban doživljaj građanima i turistima kojih je u ovo doba godina sve više i više.

Gradska tvrtka Parkovi i nasadi izradit će golemi adventski vijenac:
“koji će se kao jedan dodatni element staviti oko vodoskoka na rivi, te ćemo organizirati paljenje četiri adventske svijeće, a prva se pali u nedjelju 29. studenog.”

Grad je za vijenac izdvojio 32 tisuće kuna, a čast da upale prvu adventsku svijeću pripast će splitskom gradonačelniku i predstavniku crkve. Tko zna, možda se jednog dana s nestrpljenjem bude iščekivalo i paljenje prve svijećice na božićnom drvcu kao što se to događa , recimo u New Yorku.

Za sada se zna kako će paljenje adventskih svijeća biti još jedan dodatni razlog brojnim turistima da iz Splita ponesu bajkovite uspomene.
“Pjaca je prošle godine baš saživjela i bila lijepo, bajkovito okićena, da damo dodatne elemente jer pjaca je nekako u božićno -novogodišnje vrijeme ipak duša i  srce grada kao trg koji zaslužuje da bude najbolje okićen.”

Malo po malo, uz Božićni sajam i kućice koje će se postaviti na tri lokacije u centru grada, zaokružuje se priča o adventu u Splitu koji tako postaje cjelogodišnja turistička destinacija.