Za još mjesec dana snižene visine trošarina za najprodavanije energente

0
Foto: pixabay.com

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom se zadržavaju snižene visine trošarina za najprodavanije energente – bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo u idućih 30 dana, počevši s 1. listopadom.

– Obzirom da se snižene visine trošarina, propisane važećom uredbom o izmjeni uredbe o visini trošarina na energente i električnu energiju, prestaju primjenjivati 30. rujna 2022., a i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, predlaže se zadržavanje snižene visine trošarina za najprodavanije energente – bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje od 30 dana i to za 800 kuna na tisuću litara bezolovnog motornog benzina te 400 kuna na tisuću litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina i 40 lipa po litri dizelskog goriva, rekao je na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac.

Visine trošarina, kazao je, i dalje su usklađene s minimalnim trošarinama koje su propisane odgovarajućom EU direktivom. Snižene trošarine donesene ovom uredbom primjenjivat će se u razdoblju od 30 dana, počevši s 1. listopada 2022.