Za vikend utvrđeno 26 prekršaja nedozvoljenog glisiranja

0

Policija apelira na pridržavanje odredbi ne samo Pomorskog zakonika već i drugih propisa bitnih za sigurnost kako nautičara tako i kupača.

Tijekom proteklog vikenda posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, zbog nedozvoljenog glisiranja, prekršajno su sankcionirali ukupno 26 osoba, od kojih 10 hrvatskih i 16 stranih državljanina koji su nepropisno upravljali plovilima u zadarskom akvatoriju, na području Ugljana, Pašmana, Pakoštana te Zadra. Prekršitalji su sankcionirani novčanim kaznama u visini od 400 eura.

Prekršaji nedozvoljenog glisiranja direktno utječu na osjećaj stanja sigurnosti svih građana i turista, posebno zato što su povezani s rizikom od smrtnog stradavanja, teških tjelesnih ozljeda i veće materijalne štete s posljedicom onečišćenja mora.

Policijska uprava zadarska upozorava građane na pridržavanje odredbi Pomorskog zakonika i drugih propisa bitnih za sigurnost kako nautičara tako i kupača i ronilaca, a prema kojima je kupačima dozvoljeno udaljavanje, odnosno plivanje do ograde uređene plaže ili 100 metara od obale prirodne plaže, dok ronioci trebaju biti propisno označeni plutačom.

Nautičare se upozorava da se strogo pridržavaju pravila sigurnosti plovidbe, posebice zabrane glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale te da slušaju upozorenja za plovidbu i vremensku prognozu na propisanim VHF kanalima.

Kako bi se povećala sigurnost kupača, savjetuje se turistima i građanima da prilikom izbora plaža, odaberu plažu koja je sa morske strane ograđena plutačama koje predstavljaju psihološku granicu i označavaju prostor gdje je kupanje dozvoljeno, a ako plaže nisu osigurane plutačama, da ne plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale. Također da koriste uređene plaže i ne plivaju na područjima koji inače predstavljaju plovni put (između otoka).