Zadar-Cibona, hrvatski košarkaški klasik

0

Zadar i Cibona u 19 sati u dvorani Krešimir Ćosić igraju prvu utakmicu polufinala Premijer lige košarkaša. Igra se do dvije pobjede, a druga utakmica je na rasporedu u utorak u Zagrebu. Šesti je to derbi ove sezone, a Zadar je dobio četiri od dosadašnjih pet.

U ABA ligi Zadar je slavio u Zagrebu 80:78 i kod kuće 79:73. U Premijer ligi je u Zadru bilo 76:66, a u Zagrebu čak 98:80 za Zadar. Jedinu pobjedu Cibona je ostvarila upravo u Zadru, prije tri mjeseca u polufinalu Kupa Krešimir Ćosić sa 73:61.

Ova će utakmica sigurno imati drugačiji naboj nego naš posljednji susret u Zagrebu. Ipak, moramo biti fer i priznati da je Zadar favorit, ipak su nas par puta deklasirali ove sezone. Mi smo protiv njih uspjeli ubilježiti tek jednu pobjedu, ali baš kad je bilo najvažnije. Nadam se da smo digli formu, da su nam motivacija, fokus i borbenost na visini i da ćemo pružiti pravu partiju. Naš adut je iskustvo i rutina u rukama naših manevarskih igrača, ali to nije presudno. Moramo biti na gornjoj granici svojih mogućnosti u pogledu borbenosti, skakačke efikasnosti i pretrčavanja da bi to došlo do punog izražaja. Uvijek je lijepo doći na Višnjik, nadam se da će biti pun, da će atmosfera biti vrhunska, pa neka pobijedi bolji, rekao je za Radio Dalmaciju trener Cibone Ante Nazor.

Konačno je tu to polufinale i očekivani sraz s Cibonom. Izgleda da smo sudbina jedni drugima cijelu godinu. Znamo da predstave Cibone u domaćem prvenstvu nisu mjerilo, ta ekipa može i zna puno više. U utakmici ovakve važnosti to će i pokazati. Ne zavaravamo se pričama da je Cibona ove sezone loša, dapače. Imaju tri aktualna reprezentativca, nekoliko starijih zvijezda poput Tomasa i Rozića koji znaju igrati ovakve utakmice. Prema Ciboni uvijek postoji određeni respekt, izjavio je trener Zadra Aramis Naglić.

Mi smo spremni, izgledamo dobro u kontinuitetu. Zadar dugo nije imao ovako dobru sezonu u prvenstvu Hrvatske. Pokazali smo čvrstinu koju moramo pretočiti u ovu utakmicu. Za konačni rezultat se uvijek nešto pita i protivnika, ali vjerujem da možemo parirati Ciboni. Favorita u ovakvim utakmicama nema. To su utakmice gdje svaka momčad izvlači najbolje iz sebe. Bilo bi hrabro reći da si favorit protiv momčadi koja u svojim redovima ima MVP-a ABA lige, tri reprezentativca, Tomasa, ne ulazeći u to hoće li on zaigrati ili ne. Dobri smo, ne bojimo se, uvjeren sam da ćemo pružiti dobru utakmicu. Ali ne bih ulazio u favoriziranje bilo koje momčadi u ovoj fazi prvenstva ili Kupa. Ali pritisak nam je manji nego u Kupu, tada se stvorila strahovita euforija koja se okrenula protiv nas, a sada se to toliko ne osjeti i ne stavljamo sebi bilo kakav teret na leđa, dodao je Naglić.