Zadar protiv Budućnosti traži prvu domaću pobjedu

0
Foto: KK Zadar facebook

Zadar u 18 sati u dvorani Krešimir Ćosić igra utakmicu 9. kola ABA lige protiv aktualnog prvaka, podgoričke Budućnosti. Debitirat će Amerikanac Kwame Vaughn.

Na 70. obljetnicu rođenja Krešimira Ćosića traži se prva domaća pobjeda u ABA ligi. Zadar je sve tri pobjede (Partizan, Krka, Cibona) ostvario u gostima, a kod kuće je gubio od Cedevite, Mornara i Mega Bemaxa.

Suludo je trošiti riječi o Budućnosti. To je ekipa pokrivena na svim pozicijama i nemoguće je detektirati odakle prijeti najveća opasnost. Ono što je bitno, a što sam rekao i svojim igračima jest da postoji razlika između stava i garda. Stav je položaj. U košarci konkretno tvoj položaj na terenu. A gard je da napraviš sve da zadržiš taj položaj, a ne da kad dođe prvi udarac da se makneš i dopustiš protivniku poziciju. Ako budemo imali stav da znamo što hoćemo i gard da damo sve od sebe da zadržimo taj položaj na terenu, sigurno ćemo doći u šansu da utakmicu okrenemo u našu korist. To priželjkujemo, na to se spremamo i to smo i dokazali ove godine. Usprkos svim fluktuacijama ove ekipe, od briljantnog do katastrofalnog, ako budemo imali pravi pristup doći ćemo u šansu za pobjedu, rekao je trener Zadra Ante Nazor.

Budućnost je u formi u zadnjih 10-15 dana, ali imali su neugodne poraze i prošli su katarzu. Nije izgledalo kako su oni htjeli, ali su pokazali karakter i vjeru u ono što rade. To je racionalna, izbalansirana ekipa i naš je zadatak da ih agresivnošću, ekstra naporom natjeramo iz komforne zone, dodao je Nazor.

Da nije bilo more problema, ja ne bih bio ovdje. Jedan od problema je da moja momčad mora početi pobjeđivati kući. To je pokazatelj psihološke barijere. Ne znam kad se zadnji put dogodilo da se dobiju tri utakmice na strani, a da se od početka sezone nikoga ne dobije kući. To je isto stvar za analizu. Jedna od ključnih stvari što moramo popraviti jest da pokažemo autoritet, čvrstinu i snagu doma od starta utakmice. Ne mogu reći da nisam bio zadovoljan protiv Mege, pokazali smo čvrstinu, ali smo se na kraju raspali. Mi smo se raspali i protiv Krke gdje smo dobili utakmicu. Pa i protiv Partizana zadnje dvije minute nismo igrali. Sada trebamo od ove naše ekipe dobiti da oni kući budu armirani beton. Ova utakmica je najbolji test, pokazat će nam jesmo li sposobni za to jer će uskoro doći utakmice koje se moraju pobijediti. Ova dvorana ne može biti nikako ugodna za goste. Od početka utakmice moramo ići s drugom psihologijom, da protivnički tim gleda ne kako uzeti bodove nego kako izvući živu glavu. To je promjena koju zahtijevamo i očekujemo, zaključio je Nazor.