Zadar: U nedjelju prosvjed “Pošto žensko zdravlje?”

0
Foto: pixabay.com

U nedjelju, 26. siječnja u podne na Narodni trgu u Zadru organiziran je prosvjed „Pošto žensko zdravlje?“ protiv nedostatka ginekoloških timova u Zadarskoj županiji i šire.

Prosvjed organiziraju Prosvjed organiziraju KSS “Antifjaka” i Platforma za reproduktivnu pravdu.

Početkom siječnja zadarski ginekolozi upozorili su da je u Zadru čak 13,000 žena, od čega 600 trudnica, ostalo bez primarne ginekološke skrbi odlaskom dvoje ginekologa u privatnike, odnosno mirovinu. U Hrvatskoj nedostaje čak 61 ginekološki tim, pa 450.000 (!) žena nema svog ginekologa/inju. Na preglede odlaze van svog mjesta ili plaćaju skupe preglede kod privatnika.

Nekvalitetno upravljanje zdravstvenim sustavom, neutemeljeno rezanje troškova, sve veći odlazak liječnika/ica u privatne ordinacije ili inozemstvo te koruptivne prakse prelamaju se preko leđa onih najranjivijih u sustavu – žena, a posebice trudnica, rodilja i babinjača.

Umjesto rješenja problema koji je posebno pogodio Zadarsku županiju, problem nedostatka ginekologa/inja postaje sve rašireniji, posebice u manjim i udaljenijim mjestima.

Ne smijemo dozvoliti da se zbog lošeg upravljanja sustavom ruši kvaliteta i dostupnost primarne zdravstvene skrbi! Pobunimo se glasno protiv sustava koji ne vodi računa o našem zdravlju!

Zahtijevamo veća ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu i sustav unutar kojeg su prava pacijentica na prvom mjestu! Dosta je privatizacije zdravstva!, stoji u najavi prosvjeda.