Zaključak splitskog Gradskog vijeća: Nastaviti komunalno uređenje Glavnog pazara

0
Foto: RD

Splitsko Gradsko vijeće na tematskoj sjednici o rješavanju problema gradskih tržnica, zaključilo kako će Grad nastaviti s komunalnim uređenjem Glavnog pazara sukladno preporukama konzervatorske struke.

Prostorno-programske studije za rekonstrukciju gradskih tržnica izrađene 2019. godine bit će, kako je zaključeno, podloga za arhitektonsko-urbanističke natječaje i daljnje uređenje javnih tržnica. Preporučuje se pokretanje izrade programa arhitektonsko-urbanističkog natječaja za prostor Glavnog pazara u najkraćem mogućem vremenu. U procesu izrade programa za arhitektonsko-urbanističke natječaje uključit će se zakupci i svi ostali koji privređuju na prostorima Glavnog pazara, zaključeno je.

Također je istaknuto da se pri obavljaju komunalne djelatnosti javnih tržnica “na malo” posebna briga vodi o mediteranskom načinu života i mediteranskoj prehrani.

Te je zaključke prihvatilo jednoglasno svih 25  nazočnih vijećnika na tematskoj sjednici o  gradskim tržnicama čije je sazivanje inicirao klub vijećnika HDZ-a.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je istaknuo kako je osnovna ideja da se najprije uredi Glavni pazar, kasnije i ostale tržnice.

“Nakon što se Hrvojeva ulica na Glavnom pazaru oslobodi štandova uslijedit će arheološko iskapanje da se vidi što na tom prostoru postoji od arheoloških nalazišta, a nakon toga izgradit će se konzervatorske podloge za arhitektonsko-urbanistički natječaj,” objasnio je Puljak.

Istaknuo je kako aktualna splitska  vlast s njim kao gradonačelnikom na čelu, uvodi red na gradskim tržnicama.

“HDZ je bio protiv toga i opstruirao je naše uvođenje reda”, kazao je Puljak.

Predsjednik HDZ-ovog kluba vijećnika Vice Mihanović odbacio je takve kritike gradonačelnika Puljka na račun svoje stranke. “HDZ je inicirao ovu tematsku sjednicu Gradskog vijeća jer i mi smo za uvođenje reda. Gradonačelnik Puljak sve više spominje HDZ, a ja bih voli da više spominje projekte,” rekao je Mihanović.

Po njegovim riječima, HDZ današnju tematsku sjednicu Gradskog vijeća posvećenu tržnicama nije inicirao radi politikantstva, nego želi dati doprinos u rješavanju problema gradskih tržnica.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je istaknuo kako ima informaciju da su neki od  prodavača (zakupaca) u Hrvojevoj ulici izdavali u podnajam prostor koji su koristili i pritom “uzimali ‘na crno’ iznose od 20.000 do 30.000 eura.”

“Takvi podnajmovi su davani ilegalno  bez ikakvog ugovora. To je sramota jer gradski prostor se ne može izdavati u podnajam”, kazao je Ivošević.

Tijekom višesatne rasprave o splitskim tržnicama uglavnom je bilo riječi o potrebi uređenja  Glavnog pazara koji je zadnjih nekoliko mjeseci predmet prijepora između zakupaca prostora u Hrvojevoj ulici gdje se na štandovima prodaje tekstilna roba,  i gradskih vlasti koje  zagovaraju premještanje tih štandova na drugi dio Glavnog pazar.

Arhitekt Dinko Peračić predstavio je studiju o preuređenju Glavnog pazara  istaknuvši kako je posebice vodio računa o prometnoj pristupačnosti tom pazaru. Kazao je kako se u toj studiji također vodilo račun i o potrebama prodavača.

Gradskim vijećnicima se obratio i predstavnik udruge Stari Pazar Nikola Čičić, zahvalio je što je i ta udruga dobila poziv da njeni predstavnici nazoče današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća koja je posvećena prevladavanju poteškoća na Glavnom pazaru.

“Mi također želimo uređeni i ljepši Pazar ali komunikacija koja je išla prema nama bila je štura, amaterska i pomalo diletantska,” poručio je Čičić, predstavnik udruge Stari pazar.

Tijekom današnje tematske  sjednice došlo je do manjeg izgreda. Naime, nakon što je predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić oduzeo riječ nezavisnom Anti Franiću zbog toga što, kako je kazao, u svojim diskusijama odstupa od teme sjednice, uslijedila je verbalna prepirka između njih dvojice. Pri tomu je Prkić dao desetominutnu stanku nakon koje je nastavljena tematska sjednica.