Započelo obilježavanje 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice

0

Započelo je obilježavanje 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice. Dan uoči središnje svečanosti obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u četvrtak, 13. rujna 2018. u Pločama su izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH i njezin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i izaslanstvo HRM-a na čelu sa zapovjednikom komodorom Ivom Raffanellijem položili vijenac u more za sve poginule hrvatske mornare. 

Vijenac je položen i svijeće upaljene i ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu na gradskom trgu, a u crkvi Kraljice Neba i Zemlje vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio je Sv. misu za poginule branitelje.

Za sve građane u večernjim satima organiziran je koncert “Mi smo hrvatski mornari” u izvođenju klape Sveti Juraj, Orkestra HRM-a i Mješovitog pjevačkog zbora HRM-a, a tijekom dana brodovi HRM-a na vezu u pločanskoj luci bili su otvoreni za obilazak građana.

Središnja svečanost obilježavanja Dana HRM-a u Pločama, svečano otvorenje i imenovanje vojarne “116. brigade Hrvatske vojske” i postrojavanje pripadnika satnije Mornaričko-desantnog pješaštva održat će se u petak, 14. rujna 2018. godine.

Evo i programa za danas

Petak, 14. rujna 2018.
7:30 Jutarnja budnica Orkestra HRM-a ulicama grada Ploče
9:00 Svečano otvorenje i imenovanje vojarne 116. brigade Hrvatske vojske i postrojavanje pripadnika satnije Mornaričko-desantnog pješaštva
Vojarna 116. brigade HV, Ploče

11:30 SREDIŠNJA PROSLAVA DANA HRM-A
Svečano postrojavanje pripadnika HRM-a
Putnička obala, Ploče
15:00-17:00 Brodovi HRM-a otvoreni za posjet građanstva
Putnička obala, Ploče

Program za Split i Makarsku

Utorak, 18. rujna 2018.
9:30 Polaganje vijenca i paljenje svijeće ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu
Gradsko groblje Lovrinac, Split
11:00-13:00 i od 16:00-18:00
Brod HRM-a otvoren za posjet građanstva
Obala kralja Tomislava, Makarska