Zatvara se Zoo vrt na Marjanu, jedini u Dalmaciji!

0
Foto: Radio Dalmacija

Splitski Zoo vrt na Marjanu, nakon 89 godina postojanja, do kraja tjedna zatvara svoja vrata.

Presudili su mu splitski gradski vijećnici, a jedini Zoo na području Dalmacije već je dugi niz godina uvjetima u kojima se nalaze životinje izazivao negodovanje javnosti i udruga. Manji dio životinja već je udomljen na drugim lokacijama u Hrvatskoj, a ovaj tjedan dogovoren je veći transport . Gdje životinje idu, rekao nam je njegov ravnatelj, Nedjeljko Ževrnja: Zoo Osijek će primiti oko 113 jedinki, a otprilike 15 do 20 jedinki odlazi u Rušćicu pored Slavonskog broda. Tigar ide u Belgiju, majmun u Nizozemsku, a do daljnjega ostaju ovce, magarci i koze. U pregovorima smo oko smještaja poni konja, i vuka.

Dakle, domaće životinje ostat će na Marjanu do odluke Grada , a zaposlenici ZOO vrta postat će zaposlenici Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan. Najavljeno zatvaranje jedinog ZOO vrt u Dalmaciji prošli vikend izazvalo je veliko zanimanje Splićana, ali i žitelja drugih gradova, a priliku da ga posljednji put posjetite imate do kraja tjedna: Moramo se skrbiti o životinjama koje ostaju, bila jedna ili 200 jedinki. Dakle, radimo do onoga trenutka dok životinje ne odu. Radno vrijeme je od 8 do 16h pa tko može i tko želi neka nas posjeti slijedeća tri, četiri dana.

Što će u konačnici biti na Marjanu, znat će se nakon što Grad raspiše javni poziv i svi zainteresirani dostave prijedlog novog sadržaja. On mora biti edukativnog sadržaja i u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Hoće li tamo biti edukacijski centar s manjim brojem domaćih životinja u autentičnim nastambama, kako i stoji u Strategiji kulture grada Splita ili nešto drugo, ovisit će ponovo o odluci Gradskog vijeća. Kao moguće lokacije za novi Zoo vrt spominju se Žnjan i Duilovo, a što lokacija mora imati da bi bila pogodna za takav sadržaj objasnio je ravnatelj Ževrnja: Treba imati veću površinu, po mogućnosti prirodni izvor vode i mjesto mora biti pristupačno. Ostalo ne bih komentirao jer ne znam o čemu je riječ. Do ne vidim lokaciju, bez komentara sam.

Nadajmo se da kada krajem tjedna splitski ZOO vrt zatvori svoja vrata, to neće učiniti zauvijek.