Zatvaraju se 72. dubrovačke ljetne igre

0
Foto: Dubrovačke ljetne igre

Iako i ove godine u izazovnim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, dubrovačke ljetne igre privele su još jednu festivalsku sezonu uspješno kraju, održavši, u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza, 76 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija Grada, zaključeno je na konferenciji za medije povodom zatvaranja Igara, održanoj u Kazalištu Marina Držića.

Završni koncert na rasporedu večeras, 25. kolovoza u 22:00 sata ispred Katedrale, najavili su maestro Ivan Repušić koji će ravnati Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, sopranistica Diana Damrau i bas Nicolas Testé. Obrativši se publici, Diana Damrau istaknula je kako je jako sretna jer je njen san oduvijek bio doći u Dubrovnik i upoznati ovaj predivan grad u kojem se divno osjećaju i ona i njena obitelj, a iznimno je raduje što je s njima na ovom koncertu obećavajući mladi talent koji će večeras pokazati svoje umijeće i glas, tenor Roko Radovan.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zahvalila je intendantici i njezinim umjetničkim pomoćnicima, kao i cijeloj produkciji festivala te čestitala na još jednom uspješnom festivalskom izdanju, dodavši kako je „veliko zadovoljstvo moći konstatirati da su umjetnici dali doprinos koji se u svakom smislu može mjeriti s onim najvećim sezonama.“

Čestitkama su se pridružili i gradonačelnik Franković te župan Dobroslavić, dok je intendantica zahvalila svima onima koji su dio Igara istaknuvši vidljivost zajedništva koje krasi cijeli tim.

– Slušajući sve govornike čini se da je ovo izdanje festivala neko čudo, no ono to nipošto nije, jer su zahvaljujući zajedništvu Igre uspjele napraviti jedinstven, poseban i kvalitetan program uz poštivanje epidemioloških mjera. Prošla godina je bila ključna kao jedan veliki izazov na koji smo uspješno odgovorili s cijelim gradom i podrškom struktura bez kojih ovakva manifestacija ne može postojati – kazala je Dora Ruždjak Podolski, dodavši kako Grad, građani i svi koji stoje iza Igara rade na istom planu i uz pomoć sredine, u kojoj se nalaze svi zajedno, uspijevaju uveličati kulturu i pokazati čitavoj zemlji koliko su kultura i umjetnost bitne stavke te koliko one grade identitet društva.