Završen prvi krug pregovora Vlade sa sindikatima javnih službi

0
Foto: Davor Pongračić / Cropix

Završio je prvi krug pregovora Vlade i sindikata zaposlenika u javnim službama o novom temeljnom kolektivnom ugovoru, koji obuhvaća 180 tisuća zaposlenih u znanosti, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi.

Aktualni kolektivni ugovor istječe 12. ožujka. Cilj sindikata je očuvanje sadašnje razine prava, rješenje pitanja naknada za prijevoz, te limitiranje agencijskog zapošljavanja.

Veliki dogovor je postignut. Naime, dogovorili smo se da ćemo se idućeg utorka probati dogovoriti, rekao je čelnik sindikata zaposlenika u školstvu Preporod Željko Stipić.

Dopustite da sljedeći tjedan definiramo koje su ključne točke sporazuma, odnosno eventualnih nesporazuma koji u ovom trenutku postoje. Dopustite da o njima razgovaramo. Što se tiče Vlade i njezinog pregovaračkog odbora, mi tim razgovorima pristupamo u dobroj vjeri. Želimo konstruktivan dijalog i vjerujemo da ćemo na kraju postići zajednički dogovor koji će rezultirati potpisivanjem temeljnog kolektivnog ugovora, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Zanimalo nas je što je s plaćama. Hoćemo li uopće pokušati ispregovarati plaće za 2018., 2019., 2020., hoće li biti dio temeljnog kolektivnog ugovora i na koncu što je s dugom. Kako ćemo pregovarati, jer pregovori o dugu ne mogu ići u temeljni kolektivni ugovor. To je zasebna priča, ustvrdio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić naglasivši kako je temeljni kolektivni ugovor jako složen dokument.

Imamo neka državna poduzeća i državne službe, a mislim da i javni službenici također zaslužuju imati redovnu božićnicu i regres i uredan prijevoz i još neke druge beneficije, ali o tome ćemo kad uđemo u srž i u problematiku svega, kazala je čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.