Završene su Olimpijske igre

0

Svečano su zatvorene Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

31. Olimpijske igre su prve koje su održane u Južnoj Americi te treće ukupno na južnoj polutci. Prve su i koje su se održale tijekom zime u zemlji domaćinu. Pamtit će se i po pretjerivanju medija oko nesigurnosti u Brazilu, te histerije oko Zika virusa iako tijekom igara nije zabilježen niti jedan incident.

Brazil će igre pamtiti po 50 000 volontera te novim sportskim objektima i stambenim prostorima koji nakon Igara ostaju stanovnicima Rio de Janiera, ali i po prvom olimpijskom zlatu za brazilske nogometaše.

Na igrama su dominirali Amerikanci koji su osvojili 117 medalja, puno više od drugoplasiranih Kineza sa 70 i Britanaca sa 66 medalja.

Uspjesi hrvatskih sportaša više su nego izvrsni, najbolji od osamostaljenja države. U Hrvatsku iz Brazila stiže deset medalja, od čega je polovica zlatnog sjaja.

Olimpijski su pobjednici strijelac Josip Glasnović, atletičarke Sandra Perković i Sara Kolak, veslačka posada Martin i Valent Sinković, te jedriličarska posada Šime Fantela i Igor Marenić.

Srebrni su veslač Damir Martin, jedriličar Tonči Stipanović i hrvatska vaterpolska reprezentacija, a brončani boksač Filip Hrgović i atletičarka Blanka Vlašić. Hrvatska je na 26. mjestu po broju osvojenih odličja i na 17. mjestu po njihovu sjaju.