Završeno 66. Splitsko ljeto; nagrade Judita Ivi Lipanoviću, Snježani Sinovčić Šiškov i Trpimiru Jurkiću

0
Foto: PR, HNK Split

Kazališni festival 66. Splitsko ljeto bit će svečano zatvoren u petak 14. kolovoza u 22h, na gledalištu na otvorenom splitskog poluotoka Sustipan, neposredno po završetku izvedbe plesne predstave Correr o fado. Uručene su i nagrade Judita.

Juditu za najveće umjetničko postignuće u glazbenom programu žiri je dodijelio maestru Ivi Lipanoviću za dirigiranje premijernom produkcijom Verdijeve opere Lombardijci Opere HNK Split. Juditu za dramski program dobila je predstava Francuzica Ilije Zovka u produkciji Drame HNK Split, te režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića.

Splitsko ljeto svoju je respektabilnu šezdesetšestogodišnju tradiciju nastavilo i u godini u kojoj su širom svijeta otkazivane brojne, ukjučujući i najveće kulturne i sportske manifestacije. Unatoč znatno otežanim okolnostima i uz provođenje svih preporučenih protuepidemijskih mjera u koje je spadalo i osjetno smanjenje kapaciteta gledališta, 66. Splitsko ljeto brojčano nije po broju izvedbi, a sudeći po medijskim ocjenama ni po njihovoj kvaliteti, zaostajalo za prethodnim festivalskim izdanjima. Realizirano je šest premijernih naslova, ukupno 32 različita naslova u 45 izvedbi. Od toga su četiri izvedbe bile operne, 15 dramske i pet baletne, uz 14 koncerata, četiri filmske projekcije, dvije izložbe i jedno predstavljanje knjige.

Pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera uključivalo ne samo je mjerenje temperature, dezinfekciju ruku i upisivanje podataka svakog posjetitelja i učesnika izvedbi već i značajno smanjenje kapaciteta gledališta. Unatoč tome, festivalske je izvedbe s kupljenom ulaznicom posjetilo više od pet tisuća gledatelja, čemu treba dodati i one koji su pohodili besplatne programe (izložbe, promocija), a prihod s blagajne iznosi gotovo pola milijuna kuna. Za usporedbu, uobičajeni broj mjesta na Peristilu bio je prošlih godina 418, dok smo ga ove godine morali smanjiti na 130-180. Stoga je realizirani broj gledatelja, unatoč drastičnom smanjenju kapaciteta gledalištâ, izuzetno velik.