Završeno 67. Splitsko ljeto

0
Foto: hnk-split.hr

Svečanošću zatvaranja i dodjelom festivalskih  nagrada sinoć je zatvoren kazališni festival 67. Splitsko ljeto.

Festival je završen nakon posljednje festivalske izvedbe, baleta Mozart à 2 & Don Juan u izvedbi Baleta HNK Split.

Prije zatvaranja dodijeljene su festivalske nagrade Judita koje su ove godine zavrijedili monoopera Dnevnik Anne Frank Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu kao najveće umjetničkog dostignuće glazbenog programa, te predstava Kralj Edip, nastala u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka.

Ovog smo ljeta puna 34 dana putovali svijetom scenske umjetnosti, družili se s najboljim glazbenim, dramskim, plesnim, književnim i likovnim umjetnicima u ambijentalnim prostorima Peristila, Meštrovićeve Galerije i Kaštilca, Sustipana, novotvorenog Trga Gaje Bulata pred našim kazalištem, gostovali smo u Galeriji Emanuela Vidovića i Galeriji umjetnina, predstavljali knjige u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, a razveselili smo i publiku kod vrličke Česme te u Svetom Filipu  i Jakovu. Iako je ovogodišnje Splitsko ljeto prošlo u sjeni pandemije COVID-19 i poštivanju epidemioloških mjera Festival kao ni njegovi umjetnički dosezi ipak nije bio reduciran u odnosu na prethodne godine. Realizirane su sve planirane izvedbe, njih 51, među kojima je bilo  pet premijernih naslova.

Simbolična zahvalnost svim gledateljima iskazana je odavanjem priznanja najodanijem gledatelju Splitskog ljeta, gospodinu Damiru Mrkonjiću, jednom od onih koji gotovo nikada ne propušta kazališne predstave. U namjeri da mu se zahvalimo na takvoj ljubavi prema kazališnoj umjetnosti, ravnatelj Festivala Srećko Šestan uručit će mu simbolične poklone, monografiju Splitskog ljeta i ulaznice za koncert Simfonijskog orkestra kojim će HNK Split započeti kazališnu sezonu.