Zbog sumnje na koronavirus, evakuacija Doma za stare i nemoćne u Splitu, policija rastjerala novinare

0

U tijeku je evakuacija dijela korisnika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, odnosno jednog kata,  potvrdio nam je to župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

NAJNOVIJE:

Ravnatelj Doma Ivan Škaričić rekao je kako je liječnica prije par dana primijetila nekoliko osoba s temperaturom na tom odjelu. Kada je 15-tak osoba imalo temperaturu, pozvani su epidemiolozi, napravljeni testovi i danas su došli pozitivni.

Škaričić kaže da su “poduzeli sve mjere” te da “nitko iz doma nije mogao ući i izaći”. Na pitanje kako su korisnici zaraženi, rekao je da je pretpostavka da je virus ušao u dom preko korisnika koji je išao na pregled u bolnicu ili preko djelatnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je 10-tak štićenika pozitivno na COVID – 19.

Navodno postoji sumnja da je nekoliko osoba u Domu za starije i nemoćne pozitivno na koronavirus, a iz mjera  predostrožnosti u tijeku je evakuacija korisnika s 2. kata Doma u bolnicu na Križinama. To je oko 50-tak ljudi, a Dom ima nešto više od 300 korisnika.

Epidemiolozi su na terenu i intenzivno provjeravaju kontakte svih osoba kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom.

U međuvremenu je stiglo priopćenje Stožera civilne zaštite Splitsko – dalmatinske županije:

Zbog sumnje kako je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus, tijekom večeri pristupilo se izmještanju osoba smještenih na jednom katu Doma za starije i nemoćne. U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, NZJZ-a i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je kako će isti biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus. Više informacija o izmještanju korisnika Doma za starije i nemoćne iznijeti ćemo sutra  (srijeda) 8.4.2020. na press konferenciji tijekom prijepodneva.

Dodajmo kako je policija rastjerala novinare koji su izvještavali o ovom događaju.