Zemlje članice dale potporu Francuskoj da se aktivira članak o uzajmnoj obrani i pomoći

0
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Zemlje članice Europske unije jednoglasno su podržale zahjev Francuske da se aktivira članak Ugovora Europske unije o uzajmoj obrani i pomoći, izjavila je u utorak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

“Danas su zemlje članice jednoglasno dale snažnu potporu i izrazile spremnost da pruže traženu pomoć”, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.
Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian u utorak je službeno na sastanku ministara obrane podnio zahtjev da se aktivira članak 42.7 Ugovora Europske unije, koji govori o uzajmnoj obrani i pomoći u slučaju kada to zatraži jedna napadnuta članica.
Taj članak Ugovora nikada nije korišten u povijesti EU-a. Francuski predsjednik Francois Hollande je najavio da će tražiti potporu nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 29 osoba. Ministri obrane nisu donijeli nikakvu formalnu odluku. Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je rekao da će izražena potpora poslužiti kao osnova za bilateralne razgovore s ostalim članicama kako bi se vidjelo što svaka od njih može ponuditi Francuskoj.
Dodao je da bi ta potpora mogla biti korištena u francuskoj intervenciji u Siriji ili u drugim područjima.