Ženske studije osudile napade na Rakić i Violić

0

Centar za ženske studije uputio je oštar prosvjed zbog sramotnih napada na predsjednicu Vijeća za elektroničke medije Mirjanu Rakić te izrazio zgražanje nad činjenicom da je u prosvjedu ispred Vijeća sudjelovao potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Tepeš.

Napad na predsjednicu Vijeća za elektroničke medije, novinarku Mirjanu Rakić 26. siječnja u prostorijama Vijeća za elektroničke medije, uz podstrek uličnog ‘događanja naroda’ kakav je svojedobno krasio fašističku Miloševićevu politiku, zorno je demonstrirao da se mete instrumentaliziranog zveckanja veteranskim oružjem prvo traže među redovima već znanih najopasnijih likova suvremenog demokratskog društva: visoko obrazovanim ženama koje utjelovljuju sam vrh profesionalne etike, ističu u Centra za ženske studije.
Povorka koja je podupirala taj napad, dodaju, simboličko je utjelovljenje zlostavljačke politike prema ženama kakvu neke skupine kane provesti svim sredstvima, kao što to najavljuju programi demografske obnove, staro oruđe uskrate reproduktivnih prava te zahtjevi za preraspodjelom financija civilnoga sektora u čemu kojemu ženske udruge zauzimaju važan udio..
Centar za ženske studije upozorava i na slučaj glumice Nine Violić, koja je zbog svoje izjave da ne podnosi nacionalizam, fašizam te da se gnuša diktature i jednoumlja, dobila prijetnje progonom, smrću i silovanjem, koje su karakteristične smjelim reakcijama fašističkih bojovnika, tvrde.
Kao Centar koji se diči svijetlim imenom neustrašive hrvatske književnice, novinarke i aktivistice Marije Jurić Zagorke, te koji u svim svojim programima pronosi ideju rodne tolerancije, mira i sigurnosti za sve građanke i građane Hrvatske, zgražamo se nad činjenicom da je u povorci sudjelovao potpredsjednik Hrvatskoga sabora te oštro prosvjedujemo protiv sramotnih napada na Mirjanu Rakić i Ninu Violić, koji su već drastično ugrozili dostojanstvo svih žena i ugled Republike Hrvatske, zaključuju se u priopćenju. (Hina)