Ževrnja Dobroviću: To je apsolutno neprihvatljivo!

0

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja nikako se ne slažu se oko plana gospodarenja otpadom.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović istaknuo je u priopćenju kako je donošenje Plana gospodarenja otpadom njegov doprinos boljoj Hrvatskoj jer ukoliko se ne napravi snažan zaokret, građanima će naknade za odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada poskupiti tri, pa čak i više puta.

Splitsko – dalmatinski župan, Zlatko Ževrnja, nikako se ne slaže s ministrom i njegovim prijedlogom:

Možete čuti i pročitati da je svekolika stručna javnost, a i Europska komisija, prije nekoliko dana i u pisanom obliku dala niz ozbiljnih primjedbi na taj prijedlog Plana gospodarenja otpadom o kojem govori gospodin Dobrović i on će trebati doživjeti zaista vrlo velike i važne korekcije. Ja bi posjetio da je i ranija Vlada Republike Hrvatske završila svoj Plan gospodarenja otpadom, da je on prošao javnu raspravu i već u desetom mjesecu prošle godine trebao biti još malo dorađen i usvojen, rekao je Ževrnja za Radio Dalmaciju te komentirao koncept ministra Dobrovića o stotinjak manjih centara za gospodarenje otpadom, umjesto, do sada predloženih, trinaest velikih:

Ovaj novi koncept, mislim da ovakav kakav je, neće biti moguće usvojiti, a nekakvih stotinjak centara diljem Republike Hrvatske, mislim da je to apsolutno neprihvatljivo jer podrazumijeva se da se mora promijeniti Zakon o gospodarenju otpadom, da se mora promijeniti strategija, da to mora prihvatiti Europska komisija i da se to mora verificirati u svim prostornim planovima općina, gradova i naposlijetku županija. Mi bi, samo za to, izgubili gotovo dvije godine bespotrebno.

Ževrnja je dodao kako je Dobrovića upozorio i na situaciju sa splitskim Karepovcem:

Ja sam gospodina ministra u petak poveo na lokaciju odlagališta i mogao se uvjeriti koliko je stanje teško. Da ljudi cijeli niz godina trpe taj Karepovac i da je jednostavno trenutak da on aktivnije prione poslu i da idemo dalje s centrom Lećevica.