Ževrnja uz Svjetski dan zdravlja: Moramo preventivno djelovati, bit ćemo zdraviji i nećemo dodatno trošiti na liječenje

0
Foto: Radio Dalmacija

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja . Tim povodom središnje obilježavanje u Splisko-dalmatinskoj županiji održano je u Solinu gdje je otvoren Sajam mogućnosti.

Organizator sajma je Grad Solin, a suorganizator Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije , dok su se sajmu priključile i druge zdravstvene ustanove kojima je županija osnivač.

Predstavila su se Savjetovališta službe za školsku i sveučilišnu medicinu, službe za epidemiologiju,  za promicanje zdravog životnog stila, mjerio se tlak, šećer u krvi i indeks tjelesne mase.

Svoju djelatnost predstavilo je i Savjetovalište Službe za mentalno zdravlje, kao i udruge s područja Grada Solina koje nude programe, zdravijeg i kvalitetnijeg življenja obitelji.

6.travnja  obilježava se Svjetski dan tjelesne aktivnosti , a upravo je ona nešto što građani mogu učiniti za sebe u cilju održavanja zdravlja, istaknula nam je ravnateljica Zavoda Jasna Ninčević :
Radi se o tome da našim građanima pošaljemo poruku o tome koje sve mogućnosti imaju i mogu koristiti u svrhu očuvanja vlastitog  zdravlja. Neke od najvažnijih stvari su tjelesna aktivnost, pravilna prehrana, život sa što manje moguće stresa, život u prirodi. Ako  ne možemo utjecati na stres, možemo na to kako ga prihvaćamo. Možemo ga izbaciti u prirodi, šetnjom , tjelesnom aktivnošću…

Čini se da smo pomalo zaboravili onu staru poslovicu: bolje spriječiti nego liječiti, kaže ravnateljica i dodaje kako treba krenuti od sebe u prevenciji razvoja bolesti:
Svi smo manje – više postali tjelesno neaktivni i time otvorili vrata svim bolestima koje muče današnjeg čovjeka od kardiovaskularnih, do  malignih , mentalnih pa čak i ozlijeda, jer  čovjek koji nije fizički pripremljen se lakše ozljeđuje. To su četiri vodeća uzroka i mortaliteta i morbiditeta kod nas i u svijetu.

Zato izađite vani, brinite se o svome zdravlju i spriječite bolest, a ako ona nastane cilj ju je otkriti u što ranijoj fazi. Tu se zato danas predstavljaju i Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Dom zdravlja i Ljekarna Splitsko -dalmatinske županije, a župan Zlatko Ževrnja pozvao je građane:
Da pušači odbace cigarete ili ih svedu na najmanju moguću mjeru, nažalost zapaženo je da mladi i djeca u neprihvatljivoj mjeri konzumiraju alkohol . I stariji to trebaju dovesti u jednu razumnu mjeru. Svi mi moramo naći malo vremena , ukoliko nismo u vrtu, vinogradu, masliniku za šetnju i trčanje. 

Zdravstvena usluga dostupna je i na otocima i u dalmatinskoj Zagori , istaknuo je župan i dodao kako često više potrošimo od 19 kuna, za koliko se najavljuje poskupljenje cijene police dopunskog osigiranja, na štetne navike, cigarete ili alkohol. Osvrnuo se i na moguću privatizaciju zdravstva:
Nadam se da će dio primarne zdravstvene zaštite biti jeftin kao što je to još uvijek i dostupan našim građanima, a određene dodatne zdravstvene usluge dodatno se sufinanciraju i u bogatijim zemljama od nas. Svi mi moramo preventivno djelovati, ne samo što ćemo biti zdraviji, već ćemo i financijski bolje proći, jer nećemo ulagati u svoje liječenje.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je dijabetes, stoga će se u Solinu u popodnevnim satima održati javno zdravstveni skup s temama dijabetes i prevencija debljine.