Zimska služba spremna je za snijeg

0

Iako prave zime nema još ni na vidiku, zimska služba na području Splitsko-dalmatinske županije već je počela s radom,  a izvršena je i smotra opreme, strojeva i vozila za zimsku službu.

Kratkoročne prognoze  ne predviđaju snijeg uskoro u zaleđu Dalmacije, no  kako nas zimske prilike ne bi iznenadile u krugu nadcestarije u Cisti Provo provjerena je spravnost vozila i spremnost radnika za rad u zimskim uvjetima.

Sve je spremno, rekao nam je voditelj stožera zimske službe Županijskih cesta, Petar Vuletić, te dodao kako tijekom cijele godine dežurna služba od 0 do 24 sata prikuplja informacije s terena:
“Kao i obično ne bi trebalo biti problema. Svi znaju svoja zaduženja, a u raspoređeno je 15 ophodara, imamo 22 kamiona za čišćenja snijega i posipanje, 4 specijalna vozila tzv. unimoga, 4 traktora i 7 utovarnih strojeva. Imamo dovoljno materijala za posipanje, 5 silosa soli, 11 deponija sa pijeskom i soli i ne bi trebalo biti nikakvih problema.”

I u gradu Splitu su spremni na eventualne vremenske nepogode. Gradske službe “naučile su lekciju” nakon velikog snijega koji je prije tri godine zatrpao grad i izazvao višednevni kaos na ulicama, te je u susret zimi održan sastanak svih službi koje su uključene u mjere zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima.
“Ocjena je svih da je spremnost na nivou i da ukoliko bude ove godine nekih  nepogoda da ćemo biti spremni da na njih adekvatno odgovorimo,  a sa željom da nam se nikad više u Splitu ne ponovi ona situacija sa snijegom. U međuvremenu su i vatrogasci nabavili ralice koje su spremne, a mogu se staviti u tu funkciju i na području županije ili drugim dielovima Hrvatske.”- rekao je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević.

Grad ima i svoju jedinicu civilne zaštite koja će se također staviti na raspolaganje u slučaju potrebe:
“Ona je bila i prije, ali nažalost samo na papiru, nevjerojatan je bio podatak da su u civilnoj zaštiti bili ljudi od preko 90 godina. Mi smo formirali jednu vrlo operativnu jedinicu koju čine brojne braniteljske udruge kao i udruge civilnog društva. Sad planiramo da budu funkcionalni sa nekim dobrovoljnim aktivnostima čišćenja i  pomaganja u ovim mirnim vremenima kad nemaju drugu ulogu, ali to aktivnost će im dati jednu određenu funkciju ukoliko ne daj Bože zatreba i za neke druge potrebe.”

Kažu da se na greškama uči, a jaka bura koja je u ožujku ove godine napravila višemilijunske štete gradu i okolici, bila je još jedna lekcija iz koje je proizašla uspostavljena suradnja gradskih službi i meteorologa koji će ih unaprijed upozoriti na neku takvu sličnu buru.