Zmajlović: Uklonite ogradu od žilet-žice

0
Foto: arhiva
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u četvrtak je od povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmena Velle zatražio da neodložno poduzme sve da se ukloni slovenska ograda od žilet-žice zbog koje, kako ističe, životinje u mukama ugibaju.

U zadnje vrijeme u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode stižu uznemirujuće informacije i fotografije o stradavanju divljih životinja na žilet-žici, za sada uglavnom lovnih vrsta poput jelena i srna. Dopisi, a osobito fotografije, svjedoče o zastrašujućim mukama u kojima životinje danima umiru. S obzirom na to da je žica postavljena suprotno odredbama Direktive o staništima, Direktive o očuvanju divljih ptica te očuvanju ekološke mreže Natura 2000, tražim od Povjerenika Velle da neodložno poduzme sve da se žica ukloni“, ističe u priopćenju Zmajlović.

U zahtjevu iskazuje zabrinutost zbog toga što postavljanje neprekidne žičane ograde priječi slobodno kretanje divljih životinja i presijeca njihove migracijske koridore, a to je, ističe, u suprotnosti s EU propisima.