Zračne snage angažirane na devet požarišta

0
Foto: CROPIX/Tom Dubravec

Zračne snage Protupožarnih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne u  Zemuniku u  ponedjeljak, 10. srpnja 2017.  cjelodnevno su angažirane u gašenjima  požara, priopćeno je iz MORH-a.

Tako su do 16 sati zračne snage sudjelovale u gašenju devet požara na područjima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga se i dalje nastavljaju. Brzim izlaskom i maksimalnim angažmanom zračne snage ulažu maksimalne napore kako bi sva požarišta čim prije bila stavljena pod nadzor.

Na prostranom požarištu Svilaja-Otišić požar su gasila tri Canadaira  CL-415  te tri Airtractora AT-802. Angažman zračnih snaga se nastavio na požarištu u Zemuniku Donjem gdje su u gašenju sudjelovale zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze i Zračne luke Zadar, a u pomoć im je pristigao i jedan Canadair CL-415. Vatra je brzo ugašena te je zaustavljeno njeno širenje prema vojarni u Zemuniku.

Pravovremenim izlaskom na teren tri Airtactora su u vrlo kratkom vremenu zajedno sa zemaljskim snagama uspjela ugasiti i tri požara u Ružićima, Radošiću i Štikovu kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji.

Akcije gašenja požara nastavljene su u Miljevcima gdje su bila angažirana dva Canadaira i dva Airtractora. Nakon toga snage su preusmjerene u Seget kod Trogira gdje požar gase tri Canadaira, dok su u Nuniću kod Kistanja djelovala dva Airtractora.

Požar je izbio i na Braču gdje je na požarište Selce upućen jedan Canadair.