Zadar radi strateški plan zbog kruzing turizma

0

Zadrani će europskim novcima financirati strateški plan kojim će odgovoriti na sve opasnosti kruzing turizma.

U dvije godine broj putnika se gotovo utrostručio, a prošle godine se iskrcalo s kruzera gotovo 140 tisuća putnika. Iako je to daleko od gužvi koje oni izazivaju u Veneciji ili recimo Dubrovniku, Zadrani se žele pripremiti na vrijeme:
Na nama je da učimo na primjerima drugih  gradova, jer se kruzerski turizam kod nas zahuktano razvija.Također s njima ćemo napraviti strateški plan kako u budućnosti odgovoriti na te izazove povećanog pritiska dolaska velikog broja kruzera i turista.
rekao nam je pročelnik za EU fondove, Šime Erlić.

Projekt je tek počeo i trajat će tri godine, a u njemu će pored Zadra i Rijeka učit na iskustvima Ravene, Malage i Lisabona:
Jednom kada ti kruzeri dođu kako transportirati te putnike prema gradu, a da to bude ekološki prihvatljivo, da smanjimo utjecaj velikih gužvi, da pratimo putnike da li jedan dio ide u grad ili u okolicu tako da se to može bolje iskordinirati, kao i potrebe kruzera kada se privežu u luci. Sve to s ciljem  smanjenja gužvi, ispuštanja CO2 i bolje zaštite okoliša.

Situacija nije neizdrživa, ističe pročelnik, ali:
Obzirom na primjere drugih destinacija moramo voditi računa o tome da bi i to mogao biti problem kroz nekoliko godina i upravo zato moramo razvijati ove strateške akcije i planove kojima ćemo to moći amortizirati.

Doći će se i do paketa mjera, koje će rasteretiti gradske ulice nakon pristajanja kruzera, te smanjiti onečišćenje i utjecaj na okoliš.