10 uskrsnih dana u Vodicama (PROGRAM)

0

Od ove subote pa sve do uskrsnog ponedjeljka, u Vodicama će se održavati manifestacija 10 uskrsnih dana, programski bogatija od prijašnjih. Manifestacija se sastoj od nekoliko kulturno-umjetničkih događanja i tradicijskih običaja vezanih za ova ovaj dio godine.

PROGRAM

  1. ožujak – sveta misa za sve pokojne Žudije u župnoj crkvi Našašća Sv. Križa, u 18 sati, a druženje Žudija nastavlja se u Moto klubu Okit u večernjim satima.
  2. ožujak, Cvjetnica – na Trgu dr. Franje Tuđmana blagoslov grančica u 10:30 sati i nakon toga sveta misa.

26.ožujak, Veliki ponedjeljak – započinje slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi koje će biti završeno u srijedu, a kojem mogu prisustvovati zainteresirani posjetitelji, svaki dan od 9 do 17 sati.

Radionica Kako se misi vodiška karitula i kroji žudijska kapa koju vode Vodiške perlice od 10 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana.

  1. ožujak, Veliki utorak – u 19:30 u Gradskoj knjižnici Vodice održat će se otvaranje izložbe fotografija Gojke Skorić Pelajić uz promociju spota klape Bunari.
  2. ožujak, Velika srijeda – tradicionalni KorizmenI koncert u Kulturnom centru Vodice, u 19:30 sati.
  3. ožujak, Veliki četvrtak – počinje Vazmeno trodnevlje.

Na svetoj misi Večere Gospodnje u 19:30 biraju se dvanaestorica najzaslužnijih iz redova Žudija koji će predstavljati dvanaest apostola kojima na misi Večere Gospodnje župnik obredno pere noge, simbolizirajući Kristovu gestu služenja i ljubavi. Od 22:00 započinju straže na Božjem grobu u župnoj crkvi.

  1. ožujak, Veliki petak – cijelog dana i noći drže se straže na Božjem grobu u župnoj crkvi, u 11 sati je Križni put u župnoj crkvi, u 14 sati Gospin plač, pjevanje prigodnih psalama na starom vodičkom pučkom napjevu i zatim u 19:30 obred Muke Kristove, svečana procesija kroz mjesto u kojoj sudjeluju vodički Žudiji, a neki od njih imat će uloge Isusa, Jude i Šimuna, Poncija Pilata i Veronike. Nakon toga izmjenjivat će se noćne straže Žudija na Božjem grobu cijelu noć.
  2. ožujak, Velika subota – noćne straže Žudija na Božjem grobu od ponoći do 8:30 sati, nakon čega mali Žudije obavljaju službu čuvanja Božjeg groba sve do 13 sati. U 18 sati će se odabrati devetorica Žudija koji padaju, simbolizirajući tim činom Uskrsnuće Gospodinovo, a u 20 sati je Vazmeno bdijenja                USKRS – nakon svečane Uskrsne mise koja počinje u 11 sati, u organizaciji Zajednice Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko kninske županije bit će održano već tradicionalno uskrsno tucanje jaja ispred župne ckve u podne                                                                                                                          Uskrsni ponedjeljak – od 10 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana tradicionalni Uskrsni doručak kojeg organizira Turistička zajednica grada Vodica na kojem će hranu služiti žene odjevene u vodičku narodnu nošnju, a prisutne zabavljati folklorne skupine i klape iz okolnih mjesta.