Općina Bol za svako šestorođeno dijete daje 120 tisuća kuna

0
Foto: en.wikipedia.org

Općina Bol na Braču  za svako šestorođeno dijete u obitelji pomoći će  roditeljima sa 120 tisuća kuna.

Općina godišnje radi poticanja demografske obnove, iz svojeg proračuna u prosjeku izdvoji između 250 i 300 tisuća kuna za novorođenu djecu, rekao je pročelnik općinske uprave Bol, Stipe Karmelić:
Iz našeg proračuna za svako prvorođeno dijete roditeljima izdvojimo 7.000 kuna, za svako drugorođeno 15.000 a za svako trećerođeno dijete 30.000 kuna i te naše obveze redovito izmirujemo. Također smo sa po 7.000 kuna pomogli rješavanje poteškoća više neplodnih parova.

Pročelnik je istaknuo  kako je na snazi i odluka da za svako četvrtorođeno dijete na području općine Bol roditeljima izdvoji 60 tisuća kuna,  za svako petorođeno dijete 90 tisuća kuna, a za svako šestorođeno dijete 120 tisuća kuna, no  u posljednjih desetak godina, koliko vrijedi takva odluka, ni u jednoj obitelji se nije rodilo više od troje djece.

Izdvajanje financijskih sredstava za novorođenu djecu u Bolu ipak je  doprinijelo pozitivnoj demokrafskoj slici na području te općine, tako da se godišnje rodi između 20 i 25 djece a umre u prosjeku 12 osoba.

Po popisu iz 1971. godine na području Bola živjelo je oko tisuću stanovnika, a sada je na području te općine oko tisuću i 700 stanovnika, istaknuo je Karmelić:
Takvom demografskom rastu doprinijeli su i razvoj turizma, te doseljenici ali mi našim financijskim izdvajanjima za novorođenu djecu također dajemo poticaja pozivnom demografskom trendu .