Brodosplit isporučio brod za krstarenja polarnim područjima i potpisao ugovor za gradnju novog

0

Danas je u splitskoj gradskoj luci održana isporuka novogradnje 484, polarnog kruzera koji će nositi ime Hondius, izgrađenog za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions.
Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Može ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.

Za ovaj uspjeh zahvaljujem svim škveranima koji su me trpjeli, ali moram im reći da će biti još takvih trenutaka i da će me i dalje morati trpjeti. Ugovorili smo još jedan isti brod i to me veseli, jer će biti još rada i mogu reći da idemo dalje u nove pobjede. Iznimno sam ponosan jer smo sagradili jedan od najsofisticiranijih kruzera polarne klase 6 koji ima jako puno opreme i može ići na najdalje pozicije Sjevernog i Južnog pola. Napravljen je po novom softwareu i na vrijeme, unutar budžeta, s dobiti i u vrlo visokoj kvaliteti, te smo zbog svega toga dobili narudžbu za još jedan brod, što dokazuje da je kupac izuzetno zadovoljan. Zbog svega toga sam izuzetno ponosan jer smo dokazali da se u RH može nešto ovako kvalitetno napraviti, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Odmah nakon primopredaje, upriličeno je svečano potpisivanje ugovora za gradnju još jednog broda istih dimenzija, takozvani „sistership“ za istog naručitelja, čime je ta nizozemska tvrtka na najbolji mogući način iskazala svoje zadovoljstvo kvalitetom rada u Brodosplitu i završetkom izgradnje u ugovorenom roku.

Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvokrevetnih i četverokrevetnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak. Kao takav bit će najbolji ambasador hrvatske brodogradnje i industrijskih dostignuća!

Ova primopredaja je dokaz da industrija živi u Splitu i zadovoljstvo mi je biti na palubama ovog broda. To je slična priča, kao i ona od prije 40-tak godina, kada su tadašnje novogradnje splitskog škvera isplovile prema sjevernim morima. Ovo je jako dobra priča za Brodosplit, a kada je dobra za Brodosplit onda je dobra i za Split. Imate našu potporu i samo ovako nastavite, rekao je Andro Krstulović-Opara, splitski gradonačelnik.