FIBA još nije odgodila olimpijske kvalifikacije u Splitu, ali…

0
Foto: pixabay

Split bi od 23. do 28. lipnja trebao biti domaćin jednog od tri olimpijska kvalifikacijska košarkaška turnira. Sve je izglednije kako će turnir biti odgođen, kao i same Olimpijske igre.

Već smo izvijestili kako, zbog prekida NBA sezone uslijed širenja koronavirusa, Hrvatska ne bi mogla imati na raspolaganju svoje najbolje igrače. S te bi strane odgoda bila dobra vijest. Kad bi Olimpijske igre u Tokiju počele po planu, 24. srpnja ove godine, naši bi košarkaši imali vrlo male šanse da se tamo nađu. Kad bi do kvalifikacija i došlo, igrali bi ih bez NBA zvijezda. A kad kvalifikacija ne bi bilo, Hrvatska ne bi otišla u Tokio jer nije dovoljno dobro plasirana na FIBA ljestvici.

Predsjednik i glavni tajnik FIBA-e, Hamane Niang i Andreas Zagklis, uputili su poruku u kojoj stoji:

Dragi košarkaški prijatelji,

Prvo i najvažnije, nadamo se da će ova poruka Vas i Vaše obitelji zateći u dobrom zdravlju i sigurnosti u ovim teškim vremenima.

U ovim izvanrednim okolnostima, kad je gotovo svih naših 213 članica pogođeno pandemijom koronavirusa, košarkaška zajednica mora biti primjer odgovornog ponašanja. Obično Vas potičemo da igrate košarku što češće, danas je naša poruka da pomognete veći cilj zaštite javnog zdravlja. Ni u kakvim okolnostima naša strast za igranjem košarke ne može nadmašiti važnost slijeđenja uputa javnih vlasti. Zahvaljujemo na Vašem razumijevanju i dosadašnjoj suradnji.

Koronavirus je prouzročio značajan prekid košarkaškog kalendara i nastavit će izazivati brigu i nesigurnost za sve Vas. Budite sigurni, svaka odluka koju donesemo motivirana je brigom za sigurnost igrača, trenera, osoblja i navijača. Zato smo 12. ožujka, kad je postalo jasno da je izbijanje virusa preraslo u pandemiju, FIBA postala prvi međunarodni savez koji je obustavio sva svoja natjecanja.

Mnoga od tih natjecanja još se trebaju završiti i to ostaje naš cilj. Ali to će se dogoditi samo ako uvjeti dozvole. Nećemo tražiti od naših igrača da idu negdje gdje ne bismo poslali našu djecu. Istovremeno, ne želimo naše sudionike ostaviti u stanju nesigurnosti. Svi zaslužujete odgovore. Zato ćemo u slučajevima kad brzo postane jasno da je otkazivanje jedina opcija u skladu s našim principima, to i komunicirati čim prije.

Iako su FIBA natjecanja trenutno prekinuta, to ne znači da su zaustavljene pripreme za buduća FIBA natjecanja. U neprekidnoj smo komunikaciji s domaćinima i nastavit ćemo promatrati situaciju na dnevnoj bazi. Slijedit ćemo upute Svjetske zdravstvene organizacije, javnih vlasti i Medicinske komisije FIBA-e.

U nadolazećim tjednima odlučit će se, nakon konzultacija s ligama i klubovima, o Ligi prvaka, Američkoj ligi prvaka i Afričkoj ligi. Isto vrijedi za naša međunarodna natjecanja na nižim razinama. Po pitanju Olimpijskih igara, Međunarodni olimpijski odbor je jasno kazao kako otkazivanje nije na dnevnom redu. Izvršni odbor MOO-a je objavio kako kreće u četverotjedne konzultacije s međunarodnim savezima i ostalim sudionicima oko mogućnosti odgode. FIBA je aktivno uključena u taj proces. Kvalifikacijski proces je dovršen samo za žensku košarku i ostalo je odigrati još najmanje 6 olimpijskih kvalifikacijskih turnira – dva za košarku 3×3 i četiri za mušku košarku. Raste potreba za brzim odgovorima. Stav FIBA-e ostaje da svaka odluka u tom pravcu mora osigurati sigurnost za sudjelovanje naših igrača, trenera i službenih osoba.

Nije potrebno naglašavati kako ćemo Vas držati u toku s razvojem situacije koja se ubrzano mijenja. Košarkaške igre će se vratiti i košarkaška zajednica će iz ovog izaći još jača. Ali zasad, molimo Vas da napravite sve što možete da održite sigurnost Vas, Vaših obitelji i Vaših zajednica, poručili su čelnici FIBA-e.