Gradonačelnici Venecije i Splita o komunalnom redu i održivom turizmu

0
Foto: pixabay.com

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima sastali su se u sjedištu venecijanske gradske uprave – palači Ca Farsetti uz Gran Canale. Razgovarali su o budućoj suradnji dvaju gradova.

Najvažnija tema susreta bilo je upravljanje komunalnim redom, osobito u svjetlu daljnjeg razvoja održivog turizma.

Venecija i Split su gradovi na UNESCO-voj listi svjetske baštine i suočavaju se s fenomenom naraslog turizma koji otvara brojne izazove, a stanovnicima gradskih jezgri život čini otežanim. Venecijanski uspješni program #EnjoyRespectVenezia upućen brojnim turistima i posjetiteljima izveden je upravo iz komunalnog reda grada Venecije te je model kojeg su preuzeli i drugi veliki turistički gradovi poput Firence, Rima i Dubrovnika.

Po sličnom principu Grad Split i gradonačelnik Andro Krstulović Opara proteklih nekoliko mjeseci intenzivno rade na donošenju novog splitskog komunalnog reda i niza mjera koje imaju za cilj olakšavanje života Splićanima, održivi razvoj turizma i zadržavanje stanovnika u centru grada.

Pravna regulativa i mjere te odnosi sa županijskim odnosno regionalnim te središnjim vlastima po tom pitanju su od velike važnosti, složile su se kolege Brugnaro i Krstulović Opara.

Gradonačelnici su dogovorili suradnju dvaju gradova i na područjima gospodarstva, znanosti, obrazovanja, kulture i športa. Prihvaćeni su i prijedlozi o razmijeni školske djece splitskih i venecijanskih škola, kao i suradnja vezana za nautički turizam, brodogradnju i ribarstvo. Radit će se i na povezivanju sveučilišta Venecije i Splita.