Gradska uprava o prosvjedu na Bačvicama: Grad Split trebamo gledati kao cjelinu

0
Foto: Grad Split

Splitska gradska uprava očitovala o sutrašnjem prosvjedu u Jadranskoj ulici u Splitu  koji su u 10.30h najavili građani kotara Bačvice nezadovoljni prometnom regulacijom u Bijankinijevoj ulici. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Gradska uprava Grada Splita razumije negodovanje građana GK Bačvice zbog velikog opterećenja turistima koji se najviše izražava kroz prometno opterećenje cijeloga grada, a posebno užeg gradskog središta u koje spadaju i dijelovi kotara Bačvice.

Upravo zbog tog prometnog i turističkog opterećenja, koje posljednjeg desetljeća svake godine raste za dodatnih 5 do 10 posto, Grad Split poduzima niz kratkoročnih i dugoročnih mjera kako bi to brzo narastajuće opterećenje grada pretvorilo u održivi turizam.

Jedna od tih mjera je i nova regulacija prometa u Gradskoj luci koju je pripremao niz stručnjaka iz državnih, županijskih, gradskih i ostalih službi i koja je ove godine tijekom najvećeg sezonskog opterećenja puno pomogla u poboljšanju protočnosti prometa u Gradskoj luci. Nova regulacija prometa u Gradskoj luci maximalno koristi državne prometnice i primjenjivat će se kratkoročno, dok se ne izgrade prometnice koje će povezati Gradsku luku i Poljičku cestu i biti dugoročno rješenje za ovaj problem. Grad je odlučan pokrenuti i realizirati taj projekt i na tome poslu rade gradske službe s nadležnim državnim službama predvođenih Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i ministrom Olegom Butkovićem, a o čemu je bilo riječi na posljednjem od niza sastanaka održanom 30. srpnja ove godine.

U međuvremenu svi smo pozvani dati svoj doprinos u kreiranju rješenja čiji će cilj biti održivi turizam u gradu Splitu. U tom smislu Grad Split trebamo gledati kao cjelinu, a ne samo iz perspektive jednog kotara kao što su Bačvice. Isto tako za bolje razumijevanje i kreiranje zajedničkih rješenja pozivamo predstavnike GK Bačvice, a i sve ostale koji su spremni angažirati se na ovom planu, neka se odazovu na redovite sastanke koji se održavaju u Gradu Splitu s predstavnicima kotareva i stručnim skupinama.
Valja imati na umu da su prometne gužve posljedica rasta turizma od kojega živimo i kojega moramo dalje razvijati.