HND oštro osudio napad na novinara Sinišu Vickova, slomljena su mu dva rebra

0
Foto: hajduk.hr

Novinaru Radio Brača Siniši Vickovu, u splitskoj bolnici utvrđene su teške tjelesne ozljede kada su ga izudarali zaštitari dok je pokušavao ući na sjednicu Županijske skupštine radi izvještavanja.

O svemu su se očitovali i iz zaštitarske agencije Pit Bull, ali i iz HND-a.

Iz HND-a su osudili premlaćivanje novinara Radio Brača Siniše Vickova te zatražili kažnjavanje napadača.

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti.

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Radio Brača Sinišu Vickova kojega su danas, 18. travnja 2017. godine, u Splitu premlatila dva mladića sa oznakama zaštitarske tvrtke „Pit Bull“ vlasnika Marka Žaje.

Kolega Vickov je sa ostalim novinarima pratio rad Skupštine splitsko-dalmatinske županije, ali je nakratko napustio sjednicu kako bi izvijestio sa drugog događaja. Kada se pokušao vratiti na zasjedanje županijske Skupštine dva su ga zaštitara spriječila da uđe u zgradu Županije fizički ga napavši iako se predstavio kao novinar.

Prema izjavi kolege Vickova, jedan ga je zaštitar udario šakom u glavu, a kada je pao na tlo, oba zaštitara tukla su ga nogama.

S kolegom Vickovom razgovarali smo nakon što su ga pregledali liječnici u Kliničkom bolničkom centru Split i utvrdili da su mu slomljena dva rebra, što je okarakterizirano kao teža tjelesna ozljeda. U trenutku dok šaljemo ovo priopćenje još se čeka nalaz snimanja glave.

HND zahtijeva od nadležnih institucija hitno utvrđivanje identiteta te kažnjavanje počinitelja ovog sramotnog napada na novinara koji je obavljao svoj posao”, stoji u priopćenju koje potpisuje Saša Leković.

Iz zaštitarske tvrtke Pit Bull oglasili su se priopćenjem u kojem stoji da su pokrenuli interni postupak kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. Tvrde kako je došlo do naguravanja kada su zaštitari pokušali spriječiti jednu osobu od nasilnog ulaska u vijećnicu te da je zaštitar je dobio udarac u glavu.

Napad na Sinišu Vickova osudio je i Zbor turističkih novinara HND-a i FIJET-a HRvatske ( Svjetko udružene turističkih novinara).