Lov na ovce na Zlarinu

0

Kad nekome hoćete reći da mu kvocijent inteligencije baš i nije brojka za pohvaliti se ili aludirate na nečiju naivnost, obično se koristi izraz „ovco jedna“, ali ljubitelji životinja neće se složiti s tim. S tim se neće složiti ni Janko Šimanović, predsjednik udruge za očuvanje prirode i kulturno-povijesne baštine Zdenčina 1562, koju je grad Šibenik prema preporuci Ministarstva poljoprivrede angažirao da ulovi napuštene ovce na otoku Zlarinu. E sad, pitate se otkuda i zašto napuštene ovce na Zlarinu i zbog čega je potrebno organizirati lov na njih. Stado ovaca dovedeno je na taj šibenski otok početkom 90-ih godina u sklopu projekta oživljavanja stočarstva na otocima, no nositelj projekta je odustao od njega i od tada oko 150 podivljalih ovaca luta otokom i stanovnicima stvara probleme, jer rade štete na maslinama. 15-ak članova udruge od jučer na Zlarinu izviđaju situaciju i pripremaju obor, ograđeni prostor gdje će biti smještene uhvaćene ovce:

{mp3}Reportaze/lov_na_ovce_na_zlarinu1{/mp3}

Ovce su vrlo inteligentne, tako da ubuduće pazite kad nekome kažete „ovco jedna“.

„I ne daju se baš utjerati u obor“, rekao nam je Šimanović, ali članovima udruge pomoći će to što žive na selu i cijeli su život u kontaktu sa životinjama:

{mp3}Reportaze/lov_na_ovce_na_zlarinu2{/mp3}

Sve ovo se radi po nalogu Veterinarske inspekcije, rekao nam je pročelnik šibenskog odjela za komunalne poslove, Miro Lucić:

{mp3}Reportaze/lov_na_ovce_na_zlarinu3{/mp3}

Grad Šibenik će Udruzi za hvatanje ovaca po nepristupačnom terenu platiti 38 tisuća kuna, a ovce će se najvjerojatnije prodati.