Mateša: Odluka o odgodi Olimpijskih igara je očekivana

0

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša potvrdio je kako je bio među zagovornicima odgode Olimpijskih igara u Tokiju za 2021.

Očekivana je to odluka MOO-a i organizatora Igara, donesena na temelju razumnog prosuđivanja prilično zabrinjavajuće situacije u svijetu. Donesena je u interesu sporta i apsolutna je pravodobna. Domaćini su već lansirali uzrečicu: „Japan je bio spreman, Svijet nije“, a tako zapravo i jest. O novom terminu bit će još govora i dogovora, a prema izjavi japanskog premijera Abea, Igre će se održati najkasnije do ljeta iduće godine. Ne vjerujem u mogućnost održavanja OI u jesen ili zimu, jer kako sada stvari stoje, i takvi termini su dvojbeni i nesigurni. Prema mojem mišljenju, najbolje bi bilo održati ih u istom terminu iduće godine pa onda sve odrađene rezervacije samo prolongirati za godinu dana, kazao je Mateša.

Hrvatski sportaši ovom odlukom nisu ništa izgubili. Oni naši sportaši koji su se kvalificirali na Igre ostaju u programima HOO-a kao evidentni olimpijci. Oni koji se nisu kvalificirali, imat će sada možda i veću šansu za odlazak na OI. Osobno sam bio za odgodu Igara, naravno, prioritetno zbog zdravlja sportaša, ali svakako i zbog toga da olimpijske kvalifikacije budu regularne, fer i korektne. U novonastaloj situaciji regularnost im ne bi trebala biti upitna, naglasio je Mateša.

Unatoč nedavno održanim video-konferencijama MOO-a s predstavnicima svojih članica, u kojima je jednoglasno dana podrška japanskoj Vladi da organizira Igre u predviđenim terminima, ovakva odluka je očekivana. Čini se da je pandemija koronavirusa prisilila čelnike MOO-a na promjenu stava i odgodu Igara za neki drugi termin, najvjerojatnije za isto vrijeme iduće godine. Istina, iduće godine se može razmišljati čak i o pomicanju Igara nekoliko tjedana unaprijed, jer kad bi išli unazad, postoji rizik da terminom padnu u vrijeme monsunskih kiša, prisnažio je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop. Ocijenio je kako je odluka MOO-a prikladan odgovor na postojeću situaciju.