Na 11. Festivalu mediteranskog filma Split pobjednici Berlina, Sundancea i Rotterdama

0
Foto: Radio Dalmacija

Predstavljen je dio programa 11. Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 7. do 16. lipnja održati u ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata.

Kao što sugerira plakat festivala, a kojeg ponovno potpisuje dizajner Karlo Kazinoti, FMFS se bacio ‘na glavu’, odnosno u Južnu Ameriku, čija je kinematografija kroz popratni program ove godine stavljena u fokus.
‘S obzirom na to da već nekoliko godina imamo programe izvan konkurencije, ovog puta smo po prvi put napravili tematski fokus na Južnu Ameriku te ga nazvali „Druga strana Mediterana“. Ove zemlje su kulturom i mentalitetom jako slične Mediteranu, a njihovi filmovi su snimljeni većinom u koprodukciji sa Španjolskom i Portugalom. Najatraktivniji naslov zasigurno je sjajni paragvajski film ‘Las Herederas’, dobitnik tri nagrade na festivalu u Berlinu od čega dva srebrna medvjeda. Meksički ‘Time Share’ na Sundanceu je dobio nagradu za najbolji scenarij i bit će itekako zanimljiv za gledanje u kontekstu turizma, a na istom festivalu za ulogu u argentinskoj humornoj drami ‘The Queen Of Fear’ glavna glumica dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu’ otkrio je Alen Munitić, direktor festivala.

Pod pokroviteljstvom Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, FMFS će otvoriti film “Emma”, a uz još dva nova talijanska naslova na festivalu, suradnja će se nastaviti i tijekom ljeta kroz program “Ferragosto na Kinu Mediteran”. Ovogodišnji FMFS zatvara još jedan naslov koji će biti prikazan izvan konkurencije, a u pitanju je prava poslastica; danski film ‘The Guilty’ (Krivnja), napeta drama koja prati jednu večer u životu operatera za hitne pozive.

‘Ovaj film apsolutni je favorit publike gdje god je prikazan. Svjetsku premijeru imao je na Sundance film festivalu gdje je po glasovima publike izabran za najbolji film, a istom nagradom je ovjenčan i u Rotterdamu. Ponosni smo što smo kupili ovaj film za distribuciju, jer je bio jedan od najtraženijih naslova na filmskom marketu u Berlinu, a zahvaljujući tome planiramo da, u isto vrijeme kad i u Splitu, projekcije održimo i u Bolu, Hvaru, Komiži i Imotskom te tako i službeno otvorimo ljetnu sezonu našeg projekta ‘Kino Mediteran’ – najavio je Munitić.

FMFS se i ove godine održava uz pokroviteljstvo Grada Splita, Hrvatskog audiovizualnog centra te Turističke zajednice Grada Splita, a po prvi put u ulozi partnera festivala nalazi se Addiko banka. Kompletan program omiljene kulturne manifestacije u Splitu bit će objavljen idućeg tjedna na www.fmfs.hr, gdje od danas (17. svibnja) kreće i prodaja ograničenog broja ‘Festivalskih ulaznica’ za najveće fanove, koje omogućuju ulazak na sve projekcije bez čekanja u redovima i preuzimanja ulaznica unaprijed.