Na Marjanu podijeljen besplatan fažol, Dragičević ustvrdio kako će Vlada ovim reformama ukinuti socijalnu državu

0
Foto: Radio Dalmacija

Unatoč kiši na splitskom Marjanu je obilježen Međunarodni praznik rada.

Zabavni program u organizaciji Turističke zajednice grada Splita otkazan je zbog lošeg vremena, kao i predviđeni prigodni govori dopredsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedrana Dragičevića, splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, te predstavnika Splitsko-dalmatinske županije. Pripremljeno je 1700 besplatnih porcija fažola, no kako je na podjelu došlo tek oko 200-ak Splićana, preostale porcije bit će donirane udruzi “Most” i drugim splitskim humanitarnim udrugama.

Stavimo ljude ispred profita, poručio je Vedran Dragičević na Marjanu u svojoj izjavi novinarima i osvrnuo se na najavljene vladine reforme:
Ono što se u ovom trenutku u Hrvatskoj događa je nalog Europske komisije, bolje bi prošli da je čak došao MMF, jer ovo što nam pokušavaju napraviti je ukidanje socijalne države i Hrvatska će postati poput zemalja Južne Amerike koje nemaju socijalne programe i kojima je profit iznad svega. Htjeli smo upozoriti Vladu da ovo što ona pokušava provest jednostavno nisu reforme.Odlučili su se uči u džepove građana i radnika i na taj način pokriti manjak novaca u državnom proračunu. Planiramo napraviti prosvjede, a odluku ćemo donijeti najvjerojatnije u trenutku kada Zakoni krenu u Sabor.

Gradonačelnik Baldasar , koji je na Marjanu građanima dijelio crvene karanfile, nije pročitao cijeli paket reformi, vidio je samo predložene mjere za zdravstvo i smatra da one nisu u redu:
Tu bi trebali malo prikočit, nisam baš zadovoljan, čini mi se da je to ipak put prema poluprivatizaciji zdravstva s čim se ne slažem. Treba biti vrlo oprezan i prava iz zdravstvenog sustava zadržat. Ne slažem se ni s produženjem radnog vijeka do 67 godina, samo smo odgodili krah solidarnog mirovinskog sustava. Za pet godina ćemo produžiti do 70, do 75 itd dok ne umremo. Mislim da je to jedna od tekovina koje smo naslijedili koje naša socijalna država treba voditi računa da idemo sa 65 godina u mirovinu,sve ostalo je neprihvatljivo i da treba naći neke druge načine i modele. Ovo nije dobro rješenje.